Iohannis: Găsiţi instrumente pentru a proteja pădurile. Cam multă vreme s-a ocupat PSD de acest lucru

  • Iohannis a spus că noua campanie de replantare va lăsa urme profunde pozitive.
  • Iohannis a vorbit despre nevoia de păduri, date fiind problemele de mediu.
  • Potrivit şefului statului, toate studiile din ultima vreme au dovedit că cea mai eficientă măsură împotriva încălzirii climatice este plantarea de păduri.
613 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Găsiţi instrumente pentru a proteja pădurile. Cam multă vreme s-a ocupat PSD de acest lucru

Iohannis: Găsiţi instrumente pentru a proteja pădurile. Cam multă vreme s-a ocupat PSD de acest lucru

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat vineri, la şantierul de împădurire Ulieşti, un apel la guvernanţi să găsească noi instrumente pentru a proteja pădurile României: „Cam multă vreme s-a ocupat PSD de acest lucru fără succes”.

Iohannis a spus că noua campanie de replantare va lăsa urme profunde pozitive.

„Pădurea trebuie protejată! Este inadmisibil ca în secolul XXI să mai avem tăieri ilegale masive! Şi îl rog pe domnul prim-ministru şi pe membrii Guvernului prezenţi aici să găsească noi instrumente pentru a proteja pădurile României. Instrumentele care au fost create şi folosite pe vremea guvernelor dinainte, şi cam multă vreme s-a ocupat PSD de acest lucru fără succes, acele instrumente s-au dovedit a fi insuficiente şi insuficient de bine aplicate. Deci este nevoie de protecţie. Este nevoie, pe de altă parte, acolo unde sunt păduri care au fost gândite pentru exploatare, să se exploateze dar, atenţie, în mod organizat şi legal. O pădure aparte sau un set de păduri aparte sunt zonele protejate. România se numără printre foarte puţinele ţări din Europa care mai are păduri virgine, care are păduri care obligatoriu trebuie păstrate, protejate. Şi mai există o categorie foarte importantă de păduri, acelea pe care vom începe acum să le plantăm”, a afirmat preşedintele.

Iohannis a vorbit despre nevoia de păduri, date fiind problemele de mediu.

„Ştiţi foarte bine, în ultimele zile, s-a discutat foarte mult de poluarea puternică, care se poate constata peste tot în România. Se ştie că pădurile nu sunt bune doar pentru a te plimba în ele sau pentru a da lemn. Pădurile sunt foarte importante pentru a da aer curat. Pădurile curăţă aerul. Pădurile contribuie la un mediu mai sănătos, mai curat. Pe de altă parte, trebuie să fim foarte conştienţi că problema climei este una cât se poate de serioasă. Încălzirea globală este un fapt, şi pentru noi poate să fie un fapt foarte negativ, mai ales aici, în sudul ţării, există pericolul să se formeze zone deşertice. Or asta, cu siguranţă, nu vrem”, a declarat Iohannis.

Potrivit şefului statului, toate studiile din ultima vreme au dovedit că cea mai eficientă măsură împotriva încălzirii climatice este plantarea de păduri.

„Aşadar, dacă vrem să fim serioşi, dacă vrem să combatem încălzirea globală, atunci plantările sunt o măsură cu multe beneficii, inclusiv în această zonă de prevenire a schimbărilor climatice. Iată multiple beneficii dacă plantăm, şi aici trebuie să mai spun ceva: după părerea mea, este insuficient să replantăm, să refacem pădurea în zonele unde a fost tăiată legal sau ilegal. Este nevoie să creştem semnificativ suprafaţa împădurită din România şi această campanie este un foarte bun început şi sper să fie un simbol şi un imbold pentru multe autorităţi locale, care pot folosi terenurile care nu mai sunt folosite pentru altceva în agricultură. Şi sper foarte mult ca în următorii ani să ajungem să avem o extindere semnificativă a zonelor împădurite din România. Deci pe de o parte protecţie, eliminarea tăierilor ilegale, pe de altă parte, plantări masive de pădure”, a susţinut preşedintele.

Acţiunea de plantare a avut loc vineri în Dâmboviţa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici