Iohannis, obligat să restituie 9.900 lei primiţi în 2010. Primarul Sibiului şi-a cumpărat din ei inclusiv cravate

Primarul din Sibiu, Klaus Iohannis, se află printre persoanele care trebuie să restituie, în urma unei decizii a Curţii de Conturi, drepturi speciale în valoare de 9.900 de lei primiţi în 2010 pentru ţinută şi medicamente, el afirmând că din acei bani îşi cumpăra inclusiv cravate.

870 afișări
Imaginea articolului Iohannis, obligat să restituie 9.900 lei primiţi în 2010. Primarul Sibiului şi-a cumpărat din ei inclusiv cravate

Iohannis şi-a autoimputat 9.900 lei primiţi în 2010. Primarul Sibiului şi-a cumpărat din ei inclusiv cravate

Primarul din Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că şi el trebuie să restituie bani din drepturi speciale, în urma raportului Curţii de Conturi care susţine că sumele au fost plătite ilegal în anul 2010, şi că, în calitate de ordonator de credite, a semnat o decizie de imputare pe numele său.

"Şi eu m-am autoimputat. Sună caraghios, dar asta este. Mi-am dat decizie de autoimputare. Destinaţia lor legală (a banilor - n.r.), conform contractului între Consiliul Local Sibiu şi sindicat, este o compensaţie pentru ţinuta de serviciu, medicamente şi aşa mai departe. De aceea se numesc «drepturi speciale», pentru că nu sunt drepturi de natură salarială", a spus Iohannis.

Întrebat pentru ce folosea banii din drepturile speciale, Iohannis a afirmat că îşi cumpăra, printre altele, cravate.

"Îmi cumpăram, de exemplu, cravate. Ca să fiu acceptabil îmbrăcat în faţa dumneavoastră. Alţii îşi cumpără cărţi poştale şi linguri din locurile unde merg, eu îmi cumpăr cravate. Am de restituit 9.900 de lei. Atât mi-am autoimputat. O să mă dau în judecată, ce să fac, doar nu o să pun banii de bunăvoie", a afirmat Iohannis.

El a spus că vor urma mai multe procese, deoarece Primăria va ataca în instanţă raportul Curţii de Conturi, iar salariaţii îl vor da pe el în judecată pentru a contesta deciziile de imputare pe care le-a emis în calitate de ordonator de credite de la care Curtea de Conturi aşteaptă recuperarea sumelor.

"În mod normal, vom avea un număr mare de procese, care, în primă fază, suspendă executarea impunerii, până când se judecă fondul. Deocamdată, nu cred că vor fi situaţii în care oamenii să dea banii înapoi. Pe de altă parte, practica din ţară ne arată că instanţele nu au dat dreptate Curţii de Conturi în aceste speţe şi sperăm să găsim şi noi acelaşi rezultat", a adăugat Iohannis.

Iohannis a apreciat că situaţia a fost creată din cauza legislaţiei "execrabile".

"Nu cred că sunt la comandă politică (deciziile Curţii de Conturi privind drepturile speciale - n.r.), dar cred că sunt la comandă. Se pare că aceste speţe cu drepturile speciale au fost tratate diferit în diferite judeţe şi în diferite localităţi, în funcţie de inspectorii de la Curtea de Conturi, cu rezultate dintre cele mai variate. În paranteză spus, acest lucru se datorează legislaţiei foarte proaste în materie de salarizare şi a unei abordări neunitare din lege. Asta, apropo de salarizare unică şi unitară: o legislaţie execrabilă. Şi atunci, Curtea de Conturi centrală a emis o indicaţie, se pare, către curţile judeţene să se impute aceste drepturi speciale", a afirmat el.

Iohannis a susţinut că va fi extrem de complicat să le impute 400 de lei lunar unor oameni care câştigă 850 de lei şi că se aşteaptă ca aceeaşi problemă să apară şi în anul 2012, având în vedere că drepturile speciale s-au acordat până în luna august 2011, când s-a modificat legislaţia şi au fost eliminate.

Angajaţii Primăriei Sibiu au fost înştiinţaţi, în această săptămână, că trebuie să restituie fiecare peste 6.300 de lei, fiind vorba despre sume primite în 2010 pentru haine, medicamente, hrană şi protecţia muncii, bani despre care Curtea de Conturi a stabilit că s-au acordat ilegal.

Potrivit directorului Curţii de Conturi Sibiu, Emil Constantin Citrea, reprezentanţii instituţiei au făcut, în perioada mai-iunie 2011, un control la Primăria Sibiu în cadrul căruia au fost verificate actele contabile ale instituţiei din anul 2010.

"A fost efectuat un control în urma căruia s-a întocmit un raport şi s-au dispus anumite măsuri. În urma controlului s-a stabilit că Primăria Sibiu a efectuat plăţi nelegale, considerăm noi, către angajaţi prin acordarea de drepturi speciale. Nu putem să ne pronunţăm dacă este vorba de un prejudiciu sau nu, dar cert este, în opinia noastră, că sunt sume acordate nelegal", declara miercuri Emil Constantin Citrea.

Potrivit acestuia, Curtea de Conturi a cerut Primăriei Sibiu să recupereze banii de la angajaţi.

Emil Constantin Citrea preciza că prin "drepturi speciale" se înţeleg "parte din cheltuielile cu hrana, parte din cheltuielile cu ţinuta decentă, parte din cheltuielile de medicamente, parte din cheltuielile cu protecţia muncii", dar şi alte drepturi băneşti.

În aceste condiţii, cei peste 700 de angajaţi ai Primăriei Sibiu au fost înştiinţaţi, în această săptămână, că trebuie să restituie fiecare peste 6.300 de lei.

Reprezentanţii Primăriei Sibiu susţineau însă că banii au fost acordaţi legal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici