Iohannis, REACŢIE dură, după ce Dăncilă i-a făcut plângere pentru a doua remaniere: CCR nu are cum să rezolve problema, ea fiind una politică. România nu are premier. Guvernul este condus de infractorul Dragnea prin interpuşi

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, în debutul şedinţei de Guvern, că a sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona "blocajul" pe care l-a creat preşedintele Klaus Iohannis prin neluarea deciziei de numire a miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării.

9958 afișări
Imaginea articolului Iohannis, REACŢIE dură, după ce Dăncilă i-a făcut plângere pentru a doua remaniere: CCR nu are cum să rezolve problema, ea fiind una politică. România nu are premier. Guvernul este condus de infractorul Dragnea prin interpuşi

Iohannis, REACŢIE dură, după ce Dăncilă i-a făcut plângere pentru a doua remaniere: CCR nu are cum să rezolve problema, ea fiind una politică. România nu are premier. Guvernul este condus de infractorul Dragnea prin interpuşi (Sursa: Mediafax Foto)

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, legat de sesizarea Guvernului la CCR privind posibilul conflict pe numirile de la Dezvoltare şi Transporturi, că CCR nu are cum să rezolve problema, ea fiind una politică. Iohannis a mai acuzat că ţara nu are premier.

"Se aude că doamna prim-ministru a trimis o solicitare de rezolvare a unui conflict la Curtea Constituţională. Probabil Curtea va da un răspuns, însă daţi-mi voie să vă spun că nu va rezolva problema.

CCR nu are cum să rezolve problema, fiindcă problema nu e una constituţională, este una politică.

O să vă spun care sunt cele două cauze ale acestei probleme politice. Prima este că România nu are de facto prim-ministru. A doua cauza e inabilitatea PSD de a face politică de orice fel", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că Viorica Dăncilă l-a sunat abia cu o zi în urmă.

"Doamna premier mi-a trimis în scris, fără să mă contacteze o solicitare de remaniere a guvernului, după care fără să aştepte răspunsul mi-a mai trimis o solicitare fără să caute o discuţie sau un dialog cu mine.

În definitiv, doamna premier m-a sunat ieri. Ce credeţi că m-a întrebat? Dacă am terminat analiza şi am ajuns la un răspuns.

Şi i-am răspuns că nu. Sincer, mă aşteptam să mă caute, să mă sune şi să mă întrebe – domnule preşedinte de ce nu-mi daţi un răspuns? Care este problema? Noi nu suntem puşi aici să trimitem hârtii. Noi suntem puşi aici pentru a rezolva problemele României, ori asta se face prin dialog instituţional", a mai spus preşedintele.

Întrebat cine conduce totuşi România, dacă politic nu are premier, preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că Executivul este condus astăzi de către Liviu Dragnea, "infractorul Dragnea, care conduce prin interpuşi".

Iohannis amână încă o dată numirile la Transporturi şi Dezvoltare

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că va aştepta luarea unei decizii de către Curtea Constituţională, cu privire la posibilul conflict instituţional Preşedinţie-Guvern privind numirile de la Transporturi şi Dezvoltare şi abia apoi va anunţa rezultatul analizei sale.

"Dacă s-a ajuns în această fază să decidă CCR, bineînţeles voi aştepta hotărârea Curţii şi pe urmă voi acţiona constituţional. Veţi vedea că punctul nostru de vedere este consolidat. Deocamdată nu mai fac nimic în această speţă până când CCR nu va lua o decizie", a declarat Klaus Iohannis, întrebat dacă va lua o decizie privind numirile de la Dezvoltare şi Transporturi.

Preşedintele a afirmat că intenţiona să discute cu premierul Viorica Dăncilă la şedinţa CSAT de săptămâna viitoare.

"Exact asta a fost intenţia mea, dar aici doamna premier s-a grăbit foarte mult. Avem marţi CSAT şi o astfel de discuţie în marja CSAT ar fi fost bună. Ar fi fost elegant şi aş fi aflat argumentele, iar domnia sa ar fi aflat argumentele mele. Acum le va afla la Curtea Constituţională", a spus Iohannis.

Prin amânarea luării unei decizii, preşedintele neagă că ar îngreuna activitatea Executivului şi reproşează premierului că nu a explicat public motivele care au stat la baza remanierilor.

"Nu se blochează nicio activitate a Guvernului. (...) De exemplu putea doamna premier să se prezinte la mine cu nişte argumente. Dacă tot vine vorba de argumente, daţi-mi voie să menţionez nişte lucruri care deranjează foarte mult. A venit cu o prezentare de remaniere fără a spune public de ce trebuie revocaţi. Revocarea e o sancţiune politică. Nu este de plăcere. Aşadar doamna premier avea obligaţia să se prezinte în faţa naţiunii şi să prezinte argumentele pentru remaniere, de ce anumiţi miniştri sunt revocaţi. Această manieră de a conduce guvernul de la partid este una care credeam că s-a terminat în 1989", a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis spune că s-a inspirat din votul în cazul ridicării imunităţii lui Tăriceanu: Pentru PSD, termen rezonabil poate însemna 2-3 luni


"Singura situaţie incertă în acest moment este creată de domnul Iohannis prin blocajul numirilor în două domenii importante, la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării. Cred că jocul politic trebuie să înceteze îna ceastă perioadă. Ne dorim să avem o Preşedinţie (a Consiliului UE - n.r.) de succes, iar acest lucru se poate face doar oferind legitimitate tuturor miniştrilor din Cabinet. De aceea astăzi am sesizat CCR pentru a soluţiona acest blocat creat de domnul preşedinte. Nu mi-am dorit acest lucru, nu îmi doresc acest lucru, dar intereseul României este mai presus de o ambiţie, de interesul politic sau de o campanie electorală", a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la o decizie privind numirile de la ministerele Dezvoltării şi Transporturilor, că analiza este încă în lucru, dar remanierile sunt făcute de ochii lumii, fiind înlocuiţi oameni slabi cu alţii şi mai slabi.

Întrebat care este soluţia pentru a ieşi din impas Cabinetul Dăncilă, şeful statului a spus: "Soluţia e a PSD. Nu au decât să vină cu oameni performanţi. Nu am finalizat analiza".

Lia Olguţa Vasilescu, cea respinsă la ministerul Transporturilor şi propusă acum la Dezvoltare, a declarat că de joi Ministerul Transporturilor intră în blocaj deoarece nu mai există ministru.

Klaus Iohannis a anunţat de săptămâna trecută că va lua o decizie după 1 Decembrie în ceea ce priveşte cea de-a doua remaniere guvernamentală privind portofoliile de la Transporturi şi Dezvoltare.

Şeful statului i-a respins pe Ilan Laufer la Dezvoltare şi Lia Olguţa Vasilescu la Transporturi, noile propuneri ale premierului Viorica Dăncilă fiind Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul de ministru al Dezvoltării şi Mircea Drăghici pentru Transporturi.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că face declaraţii de presă, astăzi, de la ora 13.00, la Palatul Cotroceni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici