Video UPDATE | Ionuţ Cătălin Bălan, românul din Argeş acuzat de terorism, ARESTAT pentru 30 de zile. Acesta NEAGĂ acuzaţiile aduse: Sunt băgat într-o cacialma de către un iordanian

Argeşeanul acuzat de terorism, Ionuţ Cătălin Bălan, a declarat, vineri, că este ”băgat într-o cacialma”. Întrebat de ziariştii prezenţi la Curtea de Apel Piteşti de către cine, Ionuţ Cătălin Bălan a răspuns: ”de un jordanian (iordanian - n.r.)”. Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au decis să emită mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele bărbatului.

2985 afișări

Când a fost dus la instanţă, Ionuţ Cătălin Bălan a refuzat să coboare din maşina de poliţie însă ulterior a fost convins de anchetatori. A fost întrebat de jurnalişti dacă a vrut să meargă la Baza Militară româno-americană ”Mihail Kogălniceanu”, însă a refuzat să răspundă.

Întrebat dacă a fost vreodată la vreo bază aeriană şi dacă pregătea ”ceva”, Ionuţ Cătălin Bălan a răspuns în ambele cazuri negativ.

”Sunt băgat într-o cacialma”, a fost tot ceea ce a declarat bărbatul. Întrebat de către cine este ”băgat într-o cacialma”, el a răspuns: ”de un jordanian (iordanian - n.r.)”.

Ionuţ Cătălin Bălan, bărbatul din Argeş suspect de terorism a fost reţinut, joi după-amiază, pentru 24 de ore. Potrivit DIICOT, la percheziţii au fost găsite cărţi religioase, agende, medii de stocare, precum şi înscrisuri în limba arabă. La audieri, bărbatul a recunoscut parţial acuzaţiile.

Procurorii DIICOT spun că, începând cu luna noiembrie a anului 2016, bărbatul ar fi utilizat mai multe conturi personale pe o reţea de socializare prin intermediul cărora ar fi postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH. De asemenea, ar fi postat înregistrări cu atacuri şi execuţii ale grupării, săvârşite prin decapitare şi împuşcare, pentru a le face cunoscute şi pentru a câştiga noi adepţi.

S-a mai stabilit că bărbatul ar fi cules informaţiile în scopul transmiterii sau punerii lor la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, bănuită că ar avea legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015.

SRI precizează că suspectul s-a manifestat prin activităţi de propagandă teroristă, derulate în mediul relaţional şi on-line, în favoarea organizaţiei teroriste DAESH, la care şi-a declarat adeziunea. Acesta ar fi fost monitorizat din 2015 de autorităţile din România. Bărbatul avea domiciliul în Lunca Corbului, însă locuia în Muşăteşti, potrivit procurorilor.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că suspectul de terorism s-a deplasat, în primăvara anului 2015, în zona Bazei Militare româno-americane Mihail Kogălniceanu, din Constanţa, pentru a studia căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acest obiectiv este îngrădit. Potrivit DIICOT, bărbatul s-a convertit la Islam în 2015, când era în închisoare în Franţa, după ce a comis mai multe furturi.

"Culegerea de informaţii de pe teritoriul României s-a făcut în mod conspirat. Nu a apucat să furnizeze, din fericire. Am reuşit să prevenim. Este un fapt că le-a cules. Nu am susţinut că a reuşit să penetreze un sistem informativ, ci că a cules date şi informaţii despre un obiectiv militar. Ce fel de date, nu putem spune acum, dar chiar dacă profilul aceste persoane este al unei persoane marginalizate, ea a fost pe teritoriul unui stat european unde a fost în legătură cu aceste persoane din grupare, de unde ar fi putut primi indicaţii clare. Scopul culegerii de informaţii de la acel obiectiv militar este unul evident: voia să le furnizeze acelui grup cu care fusese în legătură anterior", a explicat Marincea.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici