Iordache, prima reacţie din partea majorităţii, după RAPORTUL critic al Comisiei de la Veneţia: Poate modificăm OUG, dar secţia specială va rămâne

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, vineri pentru MEDIAFAX, că a transmis Comisiei de la Veneţia că este posibil să modifice sau să elimine, în Parlament, prevederea legată de pensionarea anticipată din OUG pe Legile Justiţiei, însă Secţia de anchetă a magistraţilor va rămâne.

1873 afișări
Imaginea articolului Iordache, prima reacţie din partea majorităţii, după RAPORTUL critic al Comisiei de la Veneţia: Poate modificăm OUG, dar secţia specială va rămâne

Iordache, după şedinţa Comisiei de la Veneţia: Poate modificăm OUG, dar secţia specială va rămâne

"Eu am spus câteva lucruri în intervenţia mea, că în perioada imediat următoare vom începe să discutăm în Parlament OUG 92, astfel încât acele prevederi şi acele recomandări ale lor sunt importante şi le vom transpune în lege. De asemenea, am spus că chestiunea cu revocarea membrilor e bine cum s-a modificat. E un lucru bun chestiunea cu membrii CSM cu societatea civilă. Vizavi de secţia specială am spus că sunt argumente, chiar dacă este criticată în acest moment, datorită eliminării factorului politic secţia aceasta este necesară să rămână, pentru că ea asigură garanţia reală a independenţei justiţiei. A mai fost o chestiune pe acele protocoale şi pe justiţia paralelă pe care le-au adăugat la lege. S-ar putea să eliminăm, s-ar putea să modificăm, dar singurul lucru la care nu renunţăm este chestiunea cu secţia specială. La aceea niciodată nu vom renunţa", a afirmat Florin Iordache, vineri, pentru MEDIAFAX.

Preşedintele Comisiei speciale pentru Legile justiţiei a adăugat că membrii Comisiei de la Veneţia au primit foarte târziu textul ordonanţei de urgenţă 92/2018 care modifică Legile justiţiei şi de aceea au reţinut în raportul preliminar doar prevederea legată de pensionarea anticipată a magistraţilor.

"Pe de o parte, faţă de raportul preliminar care se ştie au fost o serie de modificări şi de completări, dar nu intru în detalii, de îmbunătăţire, iar faţă de OUG 92 care îmbunătăţea o serie de lucruri din raportul acela preliminar nu au reţinut decât chestiunea cu pensionarea, motivat de faptul că le-a ajuns foarte târziu ieri şi din lipsă de timp nu au putut să cuprindă aceste chestiuni. Sigur, pentru că au primit foarte târziu, dar le-am spus că noi începem de săptămâna viitoare să discutăm în Parlament"; a completat deputatul PSD, pentru MEDIAFAX.

Iordache a vorbit şi despre raportul preliminar referitor la Codurile Penale, acesta precizând că le-a transmis experţilor Comisiei de la Veneţia că acestea vor fi modificate, însă CCR s-a pronunţat doar asupra Codului de Procedură Penală, nu şi pe Codul Penal.

"Cam asta ar fi în ceea ce priveşte primul raport preliminar. În ceea ce priveşte cel de-al doilea raport preliminar, cel Codurile Penale, am spus că aşteptăm, nu avem decât un prim comunicat din partea CCR. Săptămâna viitoare se va discuta şi Codul Penal. În momentul în care vom avea motivările, ţinând cont şi de observaţiile lor, în Parlament vom face modificările care se impun", a explicat Florin Iordache.

Întrebat de MEDIAFAX ce au spus experţii Comisiei de la Veneţia punctual despre Codurile Penale, social-democratul a răspuns: "Există şi pe Codurile Penale un raport preliminar în care fac nişte observaţii şi am spus că atunci când vom discuta pe articole în parte, analizăm şi observaţiile pe care le-au făcut. Observaţiile lor trebuie să le pun în concordanţă şi cu deciziile Curţii Constituţionale. Asta şi ei au spus, faptul că este importantă opinia CCR sau este cea mai importantă. Noi avem propriile observaţii şi acestea, ţinând cont de dezbateri, se vor regăsi în acest raport preliminar şi acest raport preliminar va fi discutat când dezbatem cele două Coduri, dar în primul rând ţinând cont de observaţiile CCR".

Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare, în avizul adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.

"Comisia Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet şi eficient în scopul obţinerii unor propuneri legislative solide şi coerente care să beneficieze de o largă susţinere în cadrul societăţii din România, ţinându-se cont în totalitate de standardele aplicabile şi de îndrumările Curţii Constituţionale", transmite Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici