IPS Andrei: Omul civilizat al veacului nostru este stăpânit de două patimi mari: banul şi trupul

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei, afirmă, în Pastorala de Crăciun, că omul contemporan este "stăpânit de două patimi mari: banul şi trupul", iar deviza acestuia este "doar să mănânce bine, să fure şi să îi exploateze pe cei slabi".

1000 afișări
Imaginea articolului IPS Andrei: Omul civilizat al veacului nostru este stăpânit de două patimi mari: banul şi trupul

IPS Andrei (Imagine: Mircea Rosca/ Mediafax Foto)

IPS Andrei afirmă, în Scrisoarea Pastorală de Crăciun, intitulată "Pe altă cale", că omul civilizat al veacului nostru, trăind în spiritul care domnea şi la curtea lui Irod, are următoarea deviză de viaţă: "să mănânce bine, să îndrăgească femei frumoase, să fure şi să exploateze pe cei slabi, să doarmă în lenea unui trup obosit de senzaţii tari, să se închine la icoanele rotunde ale banului, devenit un adevărat Dumnezeu făcător de minuni. El e stăpânit de două patimi mari: banul şi trupul. Iar aceste patimi îşi găsesc satisfacţie pe calea cea lată, pe calea lui Irod".

El adaugă că, din perspectiva pământească, întoarcerea la Irod, la anturajul lui, la modul lui de viaţă, ar fi fost mult mai ispititoare.

"Este mult mai uşor să umbli pe calea cea lată, care nu-ţi impune nicio cenzură morală, nu-ţi cere niciun fel de preocupare spirituală, nu-ţi cere să participi la Liturghie, nu-ţi cere să faci acte de caritate, îţi îngăduie să te înfrupţi din toate desfătările ce ţi le oferă patima, dar, din nefericire, duce la prăbuşire. Calea uşoară e aceea a viciului şi calea obositoare şi aspră e cea a virtuţii. Pe cea uşoară călătoreşte mulţime mare, iar pe cea obositoare lume puţină, pentru că e strâmtă şi grea. Capătul ei, însă, ajunge în bucuria veşnică", spune IPS Andrei.

Mitropolitul consideră, totodată, că "omul secularizat" al acestui veac nu este chinuit de gânduri mari, de dorinţa unei vieţi mai curate şi mai frumoase: "Gândurile mari sunt ale visătorilor şi misticilor, iar el, fiind realist, nu umblă după himere. Îndobitocit în binele material, acest om al prezentului, stors de sensuri, îşi duce viaţa numai cu perdelele trase, închis, apăsat, căzut în propria sa întunecime".

IPS Andrei mai spune că se roagă lui Dumnezeu şi pentru noii guvernanţi, pentru ca aceştia să găsească "o altă cale".

"Îl rugăm pe Dumnezeu, cum suntem şi în preajma alcătuirii unui nou guvern pentru România, ca toţi cei care se implică în viaţa publică să meargă pe o altă cale, o cale mai bună decât calea pe care s-a mers până acum", spune IPS Andrei.

El afirmă că oamenii de caracter, care îşi iau în serios viaţa spirituală, nu îşi mai permit să se întoarcă la Irod.

"Şi când spunem «Irod» nu ne gândim numai la personajul istoric, care pe vremea naşterii Domnului Hristos îşi trăia ultima parte a vieţii, ci la tipul de om pe care-l reprezintă. Pentru că acest tip de om este cel râvnit în vremurile noastre", afirmă Mitropolitul Clujului.

El a citit Pastorala miercuri, în faţa jurnaliştilor, fiind întrebat ulterior despre speculaţiile legate de "sfârşitul lumii".

"Sunt doar speculaţii, referitor la momentul acela solemn când va veni parusia (a doua venire a lui Iisus Hristos la Judecata de Apoi - n.r.), Sfânta Scriptură spune «nimeni nu ştie nimic», nici îngerii lui Dumnezeu, nici Fiul, ci numai Tatăl cel din ceruri. Se fac speculaţii care nu ar trebui să îi problematizeze pe creştinii noştri, pentru că nu vin din spaţiul creştin. Au fost şi denominaţiuni de origine creştină care dădeau tot felul de pronosticuri, dar nu se întemeiau pe învăţătura creştină, învăţătură echilibrată, care spune oamenilor atât: «trebuie să trăiască frumos» şi, dacă trăiesc frumos, fie că vine sfârşitul mâine, fie că vine peste un milion de ani, acelaşi lucru este. Este o simplă fabulaţie", a spus IPS Andrei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici