IPS Pimen consideră că scandalul subvenţiilor de la APIA Suceava are rolul să lovească în biserică

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen Suceveanul, a declarat, joi, la mănăstirea Dragomirna, unde se află împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea, că scandalul subvenţiilor ilegale de la APIA are rolul să lovească în biserică.

747 afișări
Imaginea articolului IPS Pimen consideră că scandalul subvenţiilor de la APIA Suceava are rolul să lovească în biserică

IPS Pimen consideră că scandalul subvenţiilor de la APIA Suceava are rolul să lovească în biserică (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

IPS Pimen Suceveanul a spus, într-o discuţie cu vicepremierul Liviu Dragnea, că scandalul privind acordarea de subvenţii ilegale bisericilor a fost "să lovească în biserică".

"Ăştia din presă, care sunt aşa cum sunt. Atâtea milioane s-au dat de stat în cazul APIA. Am făcut socoteala, la câte hectare avem, înmulţit cu subvenţia: nici un sfert. Asta a fost să lovească în biserică, să spună lumea că de ce să le dea pădurea la popi când ăştia au atâţia bani", a spus IPS Pimen într-o discuţie cu Liviu Dragnea.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a refuzat ulterior să răspundă întrebărilor presei privind cazul subvenţiilor ilegale.

Vicepremierul Liviu Dragnea a vizitat, joi, mănăstirea Dragomirna, premiată de Uniunea Europeană în acest an pentru modul în care s-a realizat restaurarea frescelor printr-un proiect cu finanţare prin POR.

Procurorii DNA Suceava au făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Printre persoanele vizate în această anchetă sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Potrivit unor surse judiciare, parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava au primit ilegal subvenţii, deşi acestea nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.

Până în prezent, în acest dosar au fost reţinuţi directorul general APIA, Dorel Gheorghe Benu, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovean, medicul veterinar concesionar Toma Neculai şi consilierul judeţean din Suceava Ioan Piticari (PNL), care deţine Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici