ÎPS Teodosie, clarificări cu privire la Liturghia de Sfântul Andrei. Document intern „insuficient formulat”

  • ÎPS Teodosie trimite toţi preoţii şi monahii la peştera Sfântului Andrei, în interes profesional, în ziua de 30 noiembrie.
  • Vineri a revenit şi a spus că Sfânta Liturghie se va oficia şi în parohiile Arhiepiscopiei Tomisului.
994 afișări
Imaginea articolului ÎPS Teodosie, clarificări cu privire la Liturghia de Sfântul Andrei. Document intern „insuficient formulat”

Într-un document intern al Arhiepiscopiei Tomisului şi semnat de ÎPS Teodosie, în 30 noiembrie toţi preoţii din Eparhia Tomisului, personalul clerical şi monahal sunt „delegaţi în interes profesional să săvârşească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei, din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa”.

Potrivit documentului, bisericile din Arhiepiscopia Tomisului vor rămâne deschise „pentru închinare şi rugăciune individuală”.

Vineri, însă, Arhiepiscopia Tomisului a transmis că documentul intern a fost „insuficient formulat” şi precizează că în ziua de Sfântul Andrei, Sfânta Liturghie se va oficia şi la parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei.

„Regretăm faptul că s-a putut înţelege eronat că la parohii nu se va mai oficia Sf. Liturghie”, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului ceruse la Tribunalul Constanţa anularea unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzicea ca la pelerinaje să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde se desfăşoară. Solicitarea a fost, însă, respinsă.

ÎPS Teodosie i-a scris premierului că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare: „Ce veţi face? Ne veţi bate, amenda, aresta şi executa?”. ÎPS Teodosie a amintit şi de revoluţia din 1989: „Nu subestimaţi dorinţa oamenilor de a striga în stradă”.

La rândul său, premierul Ludovic Orban i-a transmis ierahului că sfatul său este ca ÎPS Teodosie să îndemne credincioşii la respectarea regulilor.

Patriarhia Română a cerut joi autorităţilor ca, în mod excepţional, să permită, pe 30 noiembrie, pelerinajul la Peştera Sfântului Apostol Andrei, din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea tuturor regulilor sanitare.

În 30 noiembrie este Praznicul Sfântului Apostol Andrei şi se organiza pelerinajul de la Peştera şi Mânăstirea Sfântul Apostol Andrei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici