Irina Truică, audiată la DIICOT în dosarul creditelor ilegale de la BRD

Irina Truică a fost audiată, vineri, de procurorii DIICOT în dosarul creditelor ilegale de la BRD, în care este urmărită penal, alături de soţul ei, Remus Truică, avocatul ei declarând că aceasta a semnat, ca soţie, un contract de credit de 3 milioane de euro.

447 afișări
Imaginea articolului Irina Truică, audiată la DIICOT în dosarul creditelor ilegale de la BRD

Irina Truică, audiată la DIICOT în dosarul creditelor ilegale de la BRD

La ieşirea de la DIICOT, unde a stat aproximativ cinci ore, Irina Truică a declarat jurnaliştilor că a spus procurorilor tot ce putea spune, adăugând că soţul său are probabil mai multe de spus.

Întrebată dacă l-a ajutat pe soţul ei să obţină credite ilegal, Truică a răspuns: "Singurul lucru pe care îl pot preciza, că soţul îşi poate pune întâi copiii de 10 ani în faţă, soţia în faţă să ia orice glonţ, şi la final domnul Truică îşi pune un costum şi apare ca o floricică. Puteţi citi şi printre rânduri la ce mă refer".

Ea a mai declarat, la întrebările jurnaliştilor, că nu a făcut nicio plângere iniţială.

"Truică pune în faţa gloanţelor copiii şi soţia, şi-apoi el îşi pune un costum şi apare la televizor", a spus Irina Truică.

Avocatul său a precizat că aceasta a semnat, în calitate de soţie, un singur contract de credit.

"A semnat fiincă era soţie şi asta era procedura, trebuia să fie semnat", a declarat avocatul Irinei Truică, precizând că este vorba ca şi în cazul celorlalţi suspecţi de un contract de credit de trei milioane de euro.

Întrebat de jurnalişti dacă clienta sa a făcut o plângere, apărătorul a răspuns afirmativ, precizând însă că aceasta nu are legătură cu acuzaţiile de spălare de bani din dosar.

El a mai spus că Irina Truică are sechestru pe bunurile comune cu soţul ei, cele mai importante fiind terenurile şi casa din Snagov.

Procurorii DIICOT instrumentează un dosar privind acordarea, în mod ilegal, a mai multor credite de către BRD. Între acestea se numără şi cel făcut de Elena Udrea, în valoare de aproximativ trei milioane de euro. În cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT şi-a declinat competenţa, în 4 martie, şi a trimis dosarul la DNA, care continuă cercetările.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în acest dosar a fost începută urmărirea penală în cazul a 30 de persoane, printre care şi Remus şi Irina Truică. Cei doi se află în procedură de divorţ.

Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că la sfârşitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD - Group Societe Generale a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro în dauna BRD - Group Societe Generale.

Potrivit anchetatorilor, doi dintre liderii grupării infracţionale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD - Group Societe Generale, "au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă".

Cel de-al treilea lider al grupului infracţional, Remus Truică, a fost şi principalul beneficiar al activităţii infracţionale, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD – Group Societe Generale, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct, obţinând astfel suma de 35.000.000 euro.

Procurorii mai spun că în ceea mai mare parte sumele de bani au fost externalizate prin includerea în circuite financiare prin conturi deschise la Monaco, în Elveţia, Austria şi Cipru, "conturi controlate direct de către Remus Truică şi Cristian Aparaschivei şi apoi folosite de aceştia pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile".

"Pentru punerea în executare a activităţilor infracţionale inculpatul Remus Truică s-a folosit în principal de inculpatul Cristian Aparaschivei, omul său de încredere, care l-a rândul său a atras în cadrul grupului infracţional organizat alte persoane", mai notează procurorii DIICOT, precizând că Truică a coordonat şi înfiinţarea a cinci societăţi comerciale reprezentate şi administrate de către Cristian Aparaschivei şi Ilie Coconete şi S.N.E, care, de asemenea, au obţinut în mod fraudulos credite de la BRD - Group Societe Generale.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală în cazul lui Lucian Cojocaru şi Remus Truică, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal şi complicitate la spălare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriala-Ştefania Gavrilescu, Dana Băjescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceauşu, Alice Monac şi Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.

A fost începută urmărirea penală şi în cazul lui Cristian-Relu Aparaschivei, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la înşelăciune, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani. De asemenea, a fost începută urmărirea penală şi în cazul Cristinei-Gabriela Mazilu, Ioana-Irina Truică, Ilie-Marius Coconete, Ştefan Munteanu, Ionuţ Victor Nicoreşteanu, Niculae Ciumeti, Constantin Eugen Pop, Giorgiana Mirela Pop, George Gabriel Lişu şi S.N.E, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani.

În cazul lui Andrei-Mihai Bejenaru, Dan-Octavian Harabagiu şi Marian Gheorghe, procurorii au început urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la înşelăciune şi complicitate la spălare de bani.

DIICOT a mai început urmărirea penală şi în cazul lui Sorin Roşca-Stănescu şi Adrian Sârbu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani, în cazul Minolei-Alexandra Şerban şi al lui Dumitru Diaconescu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual, şi al lui Dorin Cornel Drulă, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici