Istoria românilor şi Geografia României vor putea fi studiate în limba maternă

Camera Deputaţilor a decis miercuri, prin adoptarea articolului 37 din Legea educaţiei în forma Guvernului, în absenţa liberalilor, ca doar disciplina Limba şi literatura română să nu fie studiată şi în limba maternă de către minorităţile naţionale.

63 afișări
Imaginea articolului Istoria românilor şi Geografia României vor putea fi studiate în limba maternă

Istoria românilor şi Geografia României vor putea fi studiate în limba maternă (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

În varianta Comisiei de învăţământ, articolul prevedea ca şi disciplinele Istoria românilor şi Geografia României să fie studiate în limba română de minorităţile naţionale.

Această prevedere fusese adoptată de comisie la propunerea liberalilor.

De altfel, miercuri, la votarea articolului 37 din Legea educaţiei, în forma Guvernului, deputaţii PNL au părăsit sala de plen.

Viceliderul grupului PNL Eugen Nicolăescu a anunţat că liberalii "părăsesc sala şi nu participă la acest vot".

"Vă anunţăm că nu vom participa la acest vot, la acest articol, e un vot antinaţional şi vă asumaţi responsabilitatea ca cetăţenii României să nu ştie ce înseamnă istoria şi geografia acestei ţări", a explicat Nicolăescu.

În absenţa deputaţilor PNL, articolul 37 a fost adoptat în varianta Guvernului, cu 111 voturi "pentru", 45 de voturi "împotrivă" şi 10 abţineri.

În varianta Guvernului, articolul prevede că, "în cadrul învăţământului preuniversitar cu predare în limbile minorităţilor naţionale, toate disciplinele se studiază în limba maternă, cu excepţia disciplinei Limba şi literatura română".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici