Jandarmii din Piaţa Universităţii fac şi marţi control corporal preventiv

Jandarmii din Piaţa Universităţii fac şi marţi control corporal preventiv, iar dacă situaţia o va impune, pot fi suplimentate forţele de ordine, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Marius Militaru.

297 afișări
Imaginea articolului Jandarmii din Piaţa Universităţii fac şi marţi control corporal preventiv

Jandarmii din Piaţa Universităţii fac şi marţi control corporal preventiv (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

În Capitală sunt aproximativ o mie de jandarmi, dar Ministerul de Interne are capacitatea operativă de a suplimenta numărul de jandarmi, în cazul în care va fi necesar, a spus Marius Militaru.

El a precizat că măsurile de control preventiv instituite luni seară vor continua şi marţi, acestea fiind legale.

Peste 600 de persoane protestează, marţi seară, pentru a cincea zi consecutiv, în faţa Teatrului Naţional din Piaţa Universităţii.

Protestele de la Bucureşti continuă în ciuda deciziei fondatorului SMURD Raed Arafat de a reveni în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Sutele de oameni din centrul Capitalei scandează lozinci împotriva preşedintelui, împotriva premierului şi a ministrului Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea. Ei au bannere cu mesaje împotriva acestora şi îndemnă la continuarea protestelor până la "căderea" lui Traian Băsescu.

Manifestanţii sunt înconjuraţi de dispozitive de jandarmi.

Acţiuni de protest au loc marţi, pentru a cincea zi consecutiv, atât în Capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară.

Protestele sunt în desfăşurare în 28 de localităţi din ţară, în alte 17 manifestaţiile s-au încheiat, potrivit situaţiei înregistrate până marţi, la ora 19.00, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea.

În timpul protestului de luni, sute de persoane au fost percheziţionate şi legitimate de jandarmi în zona Pieţei Universităţii, mulţi dintre tinerii care încercau să ajungă în zona manifestanţilor fiind fie întorşi din drum, fie ridicaţi şi duşi la dube. Unii dintre cei care încercau să ajungă la mitingul de la Universitate aveau asupra lor fie obiecte considerate periculoase la o manifestaţie, gen briceag sau şurubelniţă, fie nu aveau la ei acte de identitate. Persoanele care nu s-au putut legitima au fost filmate de un cameraman al Jandarmeriei în timp ce erau interogate în legătură cu identitatea.

Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise, a declarat că se face confuzie între "percheziţie", care presupune controlul până la piele şi anumite reguli, şi pe care jandarmii nu au dreptul să o facă, şi "controlul corporal preventiv", care este mai sumar şi se realizează prin pipăire, cu scopul de a identifica persoanele care au asupra lor obiecte cu care pot tulbura liniştea publică.

Reprezentanţii Jandarmeriei Române au precizat că măsurile luate de jandarmi în Capitală, luni seară, respectiv controlul corporal preventiv şi identificarea unor persoane, s-au făcut "perfect legal".

"Jandarmeria acţionează în cadru legal şi toate măsurile se încadrează în spiritul legii. Persoanele respective au manifestat un comportament violent, au încercat să blocheze drumul. Jandarmeria nu va tolera încălcări ale legii, dar vom fi alături de cetăţeni la manifestaţiile care se vor desfăşura în mod paşnic", a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici