„Jeanne Dielman”, filmul regizat de o femeie, a fost desemnat cel mai bun film din toate timpurile

Un film regizat de o femeie a fost ales de un grup de experţi drept cel mai bun film al tuturor timpurilor, scrie BBC. „Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles”, regizat de Chantal Akerman, a ajuns în fruntea sondajului Sight and Sound al Institutului Britanic de Film.

9887 afișări
Imaginea articolului „Jeanne Dielman”, filmul regizat de o femeie, a fost desemnat cel mai bun film din toate timpurile

FOTO MUBI

Este pentru prima dată când o operă regizată de o femeie ajunge în top zece. Sondajul, care se desfăşoară la fiecare zece ani, a fost criticat pentru lipsa de diversitate.

Locul câştigător a fost ocupat timp de 40 de ani de "Citizen Kane" al lui Orson Welles.

Acesta a fost depăşit în 2012 de filmul „Vertigo” al lui Alfred Hitchcock.

„Jeanne Dielman”, lansat în 1975, este povestea unei văduve belgiene care recurge la prostituţie pentru a se descurca, dar îşi ucide unul dintre clienţi. Filmul are o durată de aproape trei ore şi jumătate.

Deşi nu este la fel de cunoscut în afara lumii criticii de film ca în cazul câştigătorilor precedenţi, a fost lăudat ca fiind o "capodoperă" şi o piesă revoluţionară a filmului feminist.

Chantal Akerman, regizoarea belgiană, a murit în 2015, la vârsta de 65 de ani.

Lillian Crawford, un critic de film şi scriitor care a contribuit la sondaj, a declarat că filmul este "textul esenţial" al cinematografiei feministe.

Sondajul a fost organizat de revista Sight and Sound a British Film Institute's Sight and Sound în fiecare deceniu începând din 1952.

Demersul s-a confruntat în trecut cu critici pentru lipsa de diversitate în rândul experţilor chestionaţi şi a listei celor mai bune 100 de filme alese.

În 2012, „Jeanne Dielman” a fost unul dintre cele doar două filme regizate de femei care au intrat pe listă, alături de unul realizat de un regizor de culoare - „Touki Bouki”, de Djibril Diop Mambéty.

De-a lungul anilor, numărul şi diversitatea persoanelor consultate au crescut. În acest an, 1 639 de critici, distribuitori, curatori, arhivişti şi cadre universitare au fost invitaţi să aleagă cele mai bune zece filme.

Câştigătorul de data trecută, „Vertigo”, s-a clasat pe locul al doilea, în timp ce „Citizen Kane” a ocupat locul al treilea.

„Tokyo Story”, de Yasujirō Ozu, a ocupat locul al patrulea, urmat de In the „Mood for Love”, de Wong Kar Wai, pe locul al cincilea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici