Jobbik cere audierea ambasadorului român privind acţiuni contra maghiarilor din Ţinutul Secuiesc

Partidul naţionalist radical Jobbik din Ungaria a cerut Parlamentului să răspundă la acţiunile autorităţilor române împotriva maghiarilor din Ţinutul Secuiesc, pe care le consideră "anti-maghiare" şi "ilegale", convocându-l pe ambasadorul României la Budapesta, relatează agenţia MTI.

5431 afișări
Imaginea articolului Jobbik cere audierea ambasadorului român privind acţiuni contra maghiarilor din Ţinutul Secuiesc

Jobbik cere audierea ambasadorului român privind acţiuni contra maghiarilor din Ţinutul Secuiesc (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Gabor Vona, liderul partidului Jobbik, a afirmat sâmbătă că a cerut ca ambasadorul român să fie audiat într-o sesiune comună a Comisiilor de Afaceri Externe şi Coeziune Naţională din Parlamentul ungar, în legătură cu o "serie de acţiuni politice ilegale anti-maghiare, bazate pe intimidare", împotriva maghiarilor care trăiesc în Ţinutul Secuiesc.

Vona a precizat că Guvernul ungar şi diplomaţia au tăcut în legătură cu "abuzul de putere" al autorităţilor române şi cu "încălcarea grosolană" a drepturilor colective ale comunităţii maghiare.

El a adăugat că arestarea nejustificată a liderului Mişcării de Tineret 64 de Comitate din Târgu Secuiesc, Istvan Beke, şi "hărţuirea" mai multor grupuri maghiare din regiune de către autorităţi "nu pot rămâne fără răspuns" din partea Ungariei.

Beke Istvan a fost arestat la 1 decembrie, fiind acuzat că ar fi plănuit să confecţioneze şi să detoneze un dispozitiv exploziv la Târgu Secuiesc cu ocazia manifestărilor de Ziua Naţională.

"Mişcarea de Tineret 64 de Comitate" (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - HVIM) este o grupare ungară de extremă-dreapta care militează pentru unificarea comunităţilor maghiare din afara Ungariei şi pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizaţiei radicale se referă la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Mişcarea radicală a avertizat că, din cauza "calomniilor absurde" ale autorităţilor române, se va adresa tribunalelor internaţionale, presei internaţionale şi organizaţiilor pentru drepturile omului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici