Jocurile de noroc online ar putea fi autorizate în România

Ministerul Finanţelor Publice analizează reglementarea şi autorizarea jocurilor de noroc online şi va permite constituirea unor firme de profil în România dacă va putea controla colectarea, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat în MFP Bogdan Drăgoi.

61 afișări
Imaginea articolului Jocurile de noroc online ar putea fi autorizate în România

Jocurile de noroc online ar putea fi autorizate în România (Imagine: Mediafax Foto)

"După ce am modificat legislaţia am avut o creştere spectaculoasă a veniturilor din jocuri. Vrem să majorăm şi mai mult încasările (...) Analizăm regelementarea şi autorizarea jocurilor online şi, dacă reuşim să controlăm colectarea, le vom reglementa", a spus Drăgoi.

El a arătat că de la jumătatea anului trecut, când a fost modificată legislaţia românească în domeniul jocurilor de noroc clasice şi majorate taxele de autorizare şi funcţionare, şi până în prezent, veniturile au însumat 550 de milioane lei, faţă de 120 de milioane lei pe întreg anul 2008.

Legislaţia românească nu permite, dar nici nu interzice, jocurile online transfrontaliere, însă nu permite organizarea jocurilor online de companii din România.

Drăgoi a spus că nu are estimări privind valoarea pariurilor online lansate de români pe site-urile de jocuri internaţionale.

Surse din piaţa jocurilor afirmă însă că estimările pentru anul trecut plasează valoarea sumelor jucate online de români la 500 de milioane euro.

În schimb, la nivelul Comisiei Europeane se urmăreşte o reglementare unitară a jocurilor de noroc online, în principal cele transfrontaliere.

La începutul anului, comisarul european pentru piaţa internă, Michel Barnier, a promis că va lansa o procedură de consultare privind pariurile online, după ce o serie de deputaţi ai Parlamentului European au solicitat o reglementare unitară, care ar permite o mai bună gestionare.

CE nu a permis însă nici restricţionarea de către statele membre a accesului pe pieţele interne ale jocurilor de noroc online tranfrontaliere.

Cele mai multe companii de jocuri de noroc şi pariuri online au sediul sau serverele în Malta, Insula Man, Gibraltar sau Antilele Olandeze.

În eventualitatea unei reglementări comune care să instituie accesul în condiţii bine definite la jocuri online pentru toţi cetăţenii UE, statele membre vor concura, practic, pentru a găzdui companiile de profil, întrucât acestea vor aduce venituri semnificative la bugetele naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici