Josep Borrell vrea ca Busola Strategică a Uniunii Europene să fie actualizată pentru a răspunde nevoilor armatei ucrainene

  • Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate spune că Busola Strategică trebuie actualizată.
  • Borell a vorbit, printre altele, despre invazia Rusiei în Ucraina şi sancţiunile pentru Putin.
  • Diplomatul cere mai multă atenţie şi muncă la nivel naţional şi european în ceea ce priveşte susţinerea ucrainenilor şi speră că Rusia va fi învinsă. „Trebuie să continuăm să izolăm Rusia in forul legislativ şi să nu permitem Moscovei să capitalizeze pe oboseala evidentă la unii parteneri”.
  • „Fără noi (tehnologia şi firmele occidentale), Rusia nu va putea să-şi dezvoltate capacităţile de producere a gazului şi petrolului”, mai declară Borell.
538 afișări
Imaginea articolului Josep Borrell vrea ca Busola Strategică a Uniunii Europene să fie actualizată pentru a răspunde nevoilor armatei ucrainene
„A fost un acord, în principiu, între miniştrii Apărării, să continuăm antrenarea forţelor ucrainene. Nu s-a aprobat nimic în acest sens, nefiind o întâlnire formală. Dar miniştrii Apărării şi-au dat acordul pentru o definire mai clară a scopurilor şi valorii pe care o aduce cererea ministrului ucrainean al Apărării (Oleksiy Reznikov), care ne-a spus nevoile şi priorităţile pe termen scurt, mediu şi lung”, a declarat diplomatul, într-un discurs la o conferinţă inter-parlamentară, luni. 
 
Borell spune că „se munceşte din greu” pentru a prezenta „o cerere completă către miniştrii Apărării” şi a vedea dacă există consens politic pentru lansarea misiunii, care „aduce valoare”. „Nu este un mod prin care substituim eforturile statelor membre - fac bine ceea ce fac - dar dacă vrem să fim prezenţi la nivel  european, trebuie să căutăm un instrument”.
 
Oficialul european spune că e vital „să gândim european şi să coroborăm eforturile statelor membre (...) Misiuni de formare sunt conduse de UE peste tot - inclusiv în Mozambic - aşadar, nu înţeleg de ce nu ne investim capacităţile în Ucraina”.
 
„Acest război va fi lung şi ne va testa puterea”, a mai spus Borell, care anunţă o vizită în Africa, pentru că „trebuie din ce în ce mai multă atenţie la partenerii africani”. 
 

Busola Strategică, instrumentul comun de securitate 

 
Busola Strategică, un plan de acţiune european ambiţios are ca scop consolidarea politicii UE de securitate şi apărare pentru un mediu internaţional din ce în ce mai dificil, afectat de pandemia de COVID, inflaţie, războiul din Ucraina şi oprirea gazelor de către preşedintele rus, Vladimir Putin. 
 
Prin documentul adoptat în vara martie 2020, UE, ca furnizor de securitate, promite să aibă obiective specifice în domenii precum gestionarea crizelor, rezilienţa, dezvoltarea capabilităţilor şi parteneriatele”, cum reiese dintr-un document al Consiliului European. 
 
Prin Busola Strategică, UE conturează un obiectiv aparte, cel de „autonomie strategică” şi caută să pună bazele unei „ideologii de securitate” comună, prin care blocul comunitar să prevină şi să răspundă coerent şi viabil la provocările presante asupra securităţii şi apărării, fie că ţin de sfera mediului înconjurător şi al calamităţilor, sau al mediului digital şi atacurilor cibernetice şi ameninţărilor hibride. 
 
Busola Strategică a fost adoptată de statele membre. Inclusiv România a salutat adoptarea documentului, considerând-ul vital pentru consolidarea relaţiei complementare UE-NATO. În martie 2023 se împlineşte un an de la creare şi implementare, aşadar este aşteptat un raport.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici