Judecarea dosarului "Mineriada" are loc în sala de festivităţi a Tribunalului din lipsă de spaţiu

ÎCCJ dezbate joi cel de-al doilea termen în cameră preliminară al dosarului "Mineriada din 13-15 iunie 1990", şedinţa având loc în sala de festivităţi a Tribunalului Bucureşti deoarece Înalta Curte nu are un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea procesului în care sunt foarte multe părţi civile.

588 afișări
Imaginea articolului Judecarea dosarului "Mineriada" are loc în sala de festivităţi a Tribunalului din lipsă de spaţiu

Judecarea dosarului "Mineriada" are loc în sala de festivităţi a Tribunalului din lipsă de spaţiu

Aproximativ trei sute de persoane au venit, joi dimineaţa, la Tribunalul Bucureşti, în calitate de părţi civile, în dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990".

Până la ora transmiterii ştirii, Ion Iliescu şi ceilalţi inculpaţi nu s-au prezentat la proces.

Pentru că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu are un spaţiu adecvat pentru desfăşurarea acestui proces în care sunt foarte multe părţi civile, judecarea dosarului de către magistraţii instanţei supreme are loc la sala de festivităţi a Tribunalului Bucureşti.

TITLURILE ZILEI

"Se aşteaptă o decizie de atâţia ani, trebuie să fie o decizie rapidă, pentru ca dosarul să intre în firesc, în sensul de a merge în instanţă şi pentru a fi începută judecata. Această fază preliminară trebuie să se încheie cât mai repede. Nu am avut aprobarea de a vedea sala. Este normal că inculpaţii nu s-au prezentat. Ion Iliescu, preşedinte de onoare a Frontului Salvării şi astăzi al PSD-ULUI. Este ceva normal. Aceeaşi atitudine arogantă a criminalilor din decembrie 89 şi până în 2018", a declarat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, înainte de şedinţă.

Şi la prima înfăţişare la instanţă în dosarul Mineriadei, care a avut loc pe 20 februarie, au avut loc incidente, zeci de oameni, părţi vătămate în dosar, strângându-se în curtea instanţei din cauza lipsei de spaţiu din sala de judecată. Unui bărbat i s-a făcut chiar rău. Şedinţa s-a ţinut atunci la sediul Curţii Militare de Apel, pentru a nu fi blocată activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, s-a plâns în mai multe rânduri de faptul că nu există suficient spaţiu de depozitare la instanţă, în contextul volumului mare de documente din dosarul Mineriadei. Tarcea a spus că a semnalat instituţiilor responsabile problema, însă nu s-au găsit soluţii.

Cauza este în cameră preliminară, judecătorii urmând să stabilească dacă instanţa a fost sesizată în mod legal.

Procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat, în iunie 2017, cercetările în dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990” şi au dispus trimiterea în judecată a cauzei, 14 persoane, printre care Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu fiind judecate.

Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămare integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a alţi 1.242.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici