Judecătoarea Barbălată, audiată la DNA în legătură cu acuzaţiile de divulgare de informaţii

Judecătoarea Georgeta Barbălată, de la instanţa supremă, s-a prezentat, marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiată în legătură cu noile acuzaţii aduse de procurori referitoare la divulgare de informaţii în cauze ce privesc siguranţa naţională, au declarat surse judiciare.

107 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Barbălată, audiată la DNA în legătură cu acuzaţiile de divulgare de informaţii

Judecătoarea Barbălată, audiată la DNA în legătură cu acuzaţiile de divulgare de informaţii (Imagine: Catalina Filip / MediafaxFoto)

Georgeta Barbălată, judecător la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a fost suspendată din funcţie, luni, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa. "Sesizarea iniţială, în cauza în care se efectuează cercetări faţă de doamna judecător, a fost formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei", se mai arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de CSM.

În 21 august, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii respinsese solicitarea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie a judecătoarei Georgeta Barbălată, până la finalizarea verificărilor privind buna reputaţie profesională.

Georgeta Barbălată a demisionat în 27 iulie din funcţia de purtător de cuvânt al ICCJ, după ce procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul ei pentru favorizarea infractorului, fiind acuzată că l-a avertizat pe fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov Mihai Vlad că-i va fi percheziţionată locuinţa.

Recent, procurorii DNA au extins cercetările în cazul judecătoarei Georgeta Barbălată, pe care o acuză şi de divulgare de informaţii în cauze ce privesc siguranţa naţională, după ce i-ar fi spus fostului şef al SIPI Ilfov despre două mandate de interceptare.

Potrivit unor surse judiciare, judecătoarea Georgeta Barbălată i-ar fi spus fostului şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov Mihai Vlad despre faptul că în noiembrie 2011 a emis două mandate de interceptare în cadrul unor anchete penale, pe numele comisarului şef al Gărzii Financiare Ilfov Dragoş Rusu şi al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov Cristache Rădulescu.

Procurorii anticorupţie au extins astfel urmărirea penală în cazul Georgetei Barbălată şi o acuză atât de favorizarea infractorului, cât şi de fapta prevăzută la articolul 169 alineatul 1 din Codul penal, respectiv divulgarea unor documente sau a unor date care constituie secrete de stat ori a altor documente sau date, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa statului.

Georgeta Barbălată este cercetată într-un dosar în care sunt acuzaţi fostul şef al SIPI Ilfov, fostul vicepreşedintele al CSM George Bălan şi fostul consilier al acestuia Marcel Sâmpetru.

Vlad Mihai este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, George Bălan este cercetat pentru complicitate, iar Marcel Sâmpetru de instigare la această infracţiune.

Procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă înţelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcţiile pe care şi le doreau, susţin anchetatorii DNA.

"Încercările de a manipula numirile din interior instituţiilor care prezintă interes pentru politicieni sunt cu atât mai reprobabile cu cât beneficiază de sprijinul şi de aportul unor persoane care au funcţii de conducere în cel mai înalt for al magistraţilor, cu atribuţiuni directe în procedura de numire a procurorului şef al DNA şi a procurorului general al României", arată procurorii anticorupţie în referatul de începere a urmăririi penale.

Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat, în 10 iulie, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM.

Secţia pentru procurori a CSM a dispus, în 11 iulie, suspendarea din funcţie a lui George Bălan, membru al CSM, procuror în cadrul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, şi suspendarea din funcţie şi încetarea detaşării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici