Judecătoarea Octavia Spineanu Matei de la instanţa supremă, reînvestită preşedinte al INM

Judecătoarea Octavia Spineanu Matei, de la instanţa supremă, a fost reînvestită, marţi, de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în funcţia de preşedinte al Institutului Naţional al Magistraturii (INM).

768 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Octavia Spineanu Matei de la instanţa supremă, reînvestită preşedinte al INM

Octavia Spineanu Matei (Imagine: Razvan Lupica/ Mediafax Foto)

Pentru funcţia de director al Inm a candidat şi judecătorul Elena Carmen Popoiag, tot de la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie (ICCJ).

În aceeaşi şedinţă a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a luat hotârârea ca judecătorul Ana-Maria Garofil, de la Tribunalul Bucureşti, să fie reînvestită în funcţia de director adjunct al Institutului. Magistratul urmează să fie responsabil cu formarea iniţială.

Interviul pentru ocuparea celor două funcţii a fost susţinut marţi, în cadrul şedinţei de plen a CSM.

Potrivit Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, precum şi ale Regulamentului Institutului Naţional al Magistraturii, directorul INM şi directorii adjuncţi ai acestuia sunt numiţi pentru un mandat de trei ani. Conform actelor normative, există posibilitatea reînvestirii de către Consiliul Superior al Magistraturii, din rândul personalului de instruire de specialitate juridică al Institutului, al judecătorilor şi procurorilor sau al cadrelor didactice din învăţământul superior juridic.

În CV-ul judecătoarei Octavia Spineanu Matei se menţionează că aceasta a fost aleasă în funcţia de preşedinte al INM în 2011, având funcţia de formator al INM pentru formarea continuă şi formarea formatorilor la disciplina drepturile omului, din 2001. Spineanu Matei ocupă funcţia de judecător în cadrul ICCJ, secţia civilă şi de proprietate intelectuală, începând din 2006, după ce din 1999 a fost judecător la Curtea de Apel Bucureşti (CAB). Din 2006 şi până în prezent, magistratul este membru în Marea Cameră de Apeluri a Oficiului Brevetului European.

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, postată pe site-ul ICCJ, Octavia Spineanu Matei deţine trei suprafeţe de teren intravilan - două în judeţul Prahova şi una în Bucureşti. Magistratul are şi două case şi un apartament, precum şi două conturi bancare, de 6.000 de euro, respectiv de 24.000 de lei.

La momentul completării declaraţiei de venit, preşedintele INM avea trei credite bancare, care însumau 157.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici