Judecătoarea Viorica Costiniu, în completul care va judeca recursul lui Sorin Ovidiu Vîntu

Judecătoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Bucureşti va face parte din completul de trei judecători, care va soluţiona, miercuri, recursul lui Sorin Ovidiu Vîntu privind arestarea sa, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse din magistratură.

46 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Viorica Costiniu, în completul care va judeca recursul lui Sorin Ovidiu Vîntu

Judecătoarea Viorica Costiniu, în completul care va judeca recursul lui Sorin Ovidiu Vîntu (Imagine: Mihai Spiridonica/Mediafax Foto)

Alături de Viorica Costiniu, vor intra în sala de judecată şi judecătoarele Luciana Mera şi Cristina Rotaru.

VEZI AICI MOTIVAREA DECIZIEI DE ARESTARE A LUI VÎNTU

Sorin Ovidiu Vîntu a fost arestat, în noaptea de 9 spre 10 septembrie, alături de aghiotantul său, Alexandru Stoian, şi de omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, Tribunalul Bucureşti emiţând mandate, pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de favorizarea infractorului, respectiv complicitate la această infracţiune.

Concret, cei trei l-ar fi ajutat pe Nicolae Popa - condamnat, în lipsă, la 15 ani de detenţie, pentru păgubirea a 300.000 de investitori FNI - să fugă din ţară, în anul 2000, şi să se ascundă de autorităţile române judiciare. Popa a fost prins în 2 decembrie 2009, la Jakarta (Indonezia).

Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, este soţia fostului judecător Florin Costiniu, inculpat într-un proces pentru fapte de corupţie alături de senatorul PSD Cătălin Voicu.

Viorica Costiniu a avut de mai multe ori confruntări verbale cu preşedintele Traian Băsescu, atunci când acesta a prezidat şedinţele Consiliului Superior al Magistraturii.

O decizie mult comentată, dată de Viorica Costiniu, a fost cea din cazul omului de afaceri Puiu Popoviciu şi şefilor serviciilor de informaţii, DGIPI şi DGA, Ilie Şerban Cornel şi Petru Pitcovici, reţinuţi în martie 2009, de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Procurorii DNA îi acuza pe cei trei într-un dosar referitor la faptul că, în 2000, omul de afaceri Puiu Popoviciu ar fi luat, prin asociere, un teren de 230 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMVB), care ar fi fost subevaluat, la 82.000 de euro. Ilie Şerban Cornel, directorul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, este acuzat de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase, în timp ce Petru Pitcovici, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI, este cercetat pentru favorizarea infractorului.

Judecătoarea Viorica Costiniu a respins cererea DNA de arestare a celor trei, după dezbateri care au avut loc în noaptea de 26 spre 27 martie 2009. La dosarul DNA erau şi stenogramele unor interceptări, însă Costiniu a apreciat că "veridicitatea afirmaţiilor este greu de asumat" din economia dosarului.

"În opinia Curţii nu sunt întrunite în mod cumulativ condiţiile legale excepţionale, care să justifice o astfel de măsură extremă, cum este privarea de libertate.
Inculpaţii sunt fără antecedente penale, cu o comportare anterioară bună, nu există dovezi că acestia s-ar sustrage procedurilor judiciare in desfăşurare. Aducerea cu mandat a inculpaţilor pentru audiere din dispoziţia procurorului de caz nu a avut la bază vreun refuz anterior al vreunuia din inculpaţi de a se prezenta la Parchet (precizare făcută în concluziile orale de procurorul de caz). În altă ordine de idei, nu există nicio probă că lăsarea în libertate a vreunuia dintre inculpaţi ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publică sau ar impieta normala desfăşurare a procesului penal. În declaraţiile date, inculpaţii au precizat că se pun la dispoziţia organelor judiciare şi au disponibilitatea sinceră pentru aflarea adevărului", argumenta Costiniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici