Judecătoarele Gabriela Bîrsan, Iuliana Puşoiu şi Corina Corbu, achitate definitiv de instanţa supremă

Instanţa supremă le-a achitat definitiv, joi, pe judecătoarele Gabriela Bîrsan, Iuliana Puşoiu şi Corina Corbu de la Secţia de contencios a aceleiaşi instanţe, ele fiind acuzate de fapte de corupţie.

3094 afișări
Imaginea articolului Judecătoarele Gabriela Bîrsan, Iuliana Puşoiu şi Corina Corbu, achitate definitiv de instanţa supremă

Judecătoarele Gabriela Bîrsan, Iuliana Puşoiu şi Corina Corbu, achitate definitiv de instanţa supremă

„Respinge, că nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Bîrsan Gabriela Victoria, Ionescu Florian şi Corbu Corina Alina împotriva sentinţei penale nr.1055 din dată de 29 noiembrie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.2820/1/2014. (...) Definitivă. (...) Cu opinie separată, numai în sensul admiterii apelului formulat de Parchetul de
pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Natională Anticorupţie, desfiinţării în parte a sentinţei penale nr. 1055 din dată de 29 noiembrie 2016 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2820/1/2014 şi, în rejudecare, schimbarea temeiului achitării inculpatei Puşoiu Iuliana din art.396 alin.5 raportat la art.16 alin.1 lit.a Cod procedură penală în art.396 alin. 5 raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I Cod procedură penală pentru săvârşirea infracţiunii de primire de foloase necuvenite prevăzută de art. 256 Cod penal din 1969 raportat la art.6 şi art. 7 alin. 3 din Legea nr. 78/2000 şi condamnării inculpaţilor Puşoiu Iuliana pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals , prevăzută de art.291 alin.1 Cod penal din 1969, şi Gherbovan - Silinescu Radu pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă participaţiei improprii, prevăzută de art. 31 alin. 2 raportat la art. 290 alin.1 Cod penal din 1969”, se arată în minuta Instanţei supreme.

TITLURILE ZILEI

Magistraţii au menţinut, practic, soluţia din primă instanţă, care a fost una de achitare. Faptele care li se imputa celor din dosar erau luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, mărturia mincinoasă, spălare de bani, favorizarea făptuitorului, cumpărarea de influenţă.

În rechizitoriu, procurorii au vorbit, la momentul trimiterii în judecată a judecătoarelor, despre interesul omului de afaceri Gabriel Chiriac, care ar fi pornit de la faptul că firmele sale au avut litigii în perioada 2010-2011 cu instituţii ale statului, prin care au contestat la instanţe de contencios administrativ diferite amenzi aplicate, au pierdut procese la fond, iar respingerea recursului, ar fi dus la pierderea unor sume de bani importante. Astfel, potrivit DNA, omul de afaceri, prin intermediul avocatei Claudia Silinescu Gherbovan, a contestat amenda într-unul din dosare, aşa încât recursul la secţia de Contencios Administrativ si Fiscal a ICCJ, unde şefa secţiei era chiar prietena foarte bună a avocatei sale, iar judecător la această secţie era tot o prietenă a avocatei sale, judecătoarea Iuliana Puşoiu, realizând şi el la rândul său legătura de prietenie, la momentul potrivit, când avea multe cauze şi cereri de strămutare pe rolul instanţe supreme de control judiciar, i-au creat convingerea că soluţionarea în favoarea sa este posibilă.

"În esenţă, probele administrate relevă relaţia infracţională dintre judecătorii: Bîrsan Gabriela Victoria, Puşoiu Iuliana, Corbu Corina de la Secţia contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Pandrea Anton de la Secţia penală a instanţei supreme, avocaţii Gherbovan Silinescu Claudia şi Gherbovan Silinescu Radu, care au asigurat asistenţă juridică pentru cinci firme din care doi aparţineau omului de afaceri Chiriac Gabriel, beneficiare ale admiterii strămutărilor, suspendării judecării cauzelor până la soluţionarea strămutărilor, traficului de influenţă, favorizării făptuitorului", preciza DNA la trimiterea cauzei în instanţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici