Judecător reclamat la CSM şi DNA de ANI pentru că a vândut un teren unui om pe care-l judeca

Un judecător ieşean a fost reclamat de inspectorii de integritate la CSM şi la DNA după ce a vândut la un preţ supraevaluat drepturile litigioase asupra unui teren către o persoană care era parte într-un proces pe care magistratul îl judeca şi în care, în final, cumpărătorul a avut câştig de cauză.

287 afișări
Imaginea articolului Judecător reclamat la CSM şi DNA de ANI pentru că a vândut un teren unui om pe care-l judeca

Judecător reclamat la CSM şi DNA de ANI pentru că a vândut un teren unui om pe care-l judeca (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) o acuză pe Alexandrina Camelia Acrâşmăriţei, judecător la Judecătoria Iaşi, de conflict de interese şi incompatibilitate. Mai mult, inspectorii de integritate au reclamat-o pe femeie şi procurorilor anticorupţie întrucât au apreciat că există indicii cum că judecătorul ar fi comis şi fapte de corupţie.

ANI s-a autosesizat şi a constatat că femeia i-a vândut unui bărbat pe care-l judeca, în timpul procesului acestuia, drepturile litigioase asupra unui teren de 50 de hectare la un preţ supra-evaluat. Potrivit ANI, deşi magistratul şi cel pe care-l judeca în procesul aflat la acel moment pe rolul Judecătoriei s-au întâlnit la notar atunci când au perfectat tranzacţia, magistratul a continuat să judece dosarul în cauză şi, mai mult, i-a dat câştig de cauză cumpărătorului.

Potrivit unui comunicat de joi al ANI, Acrîşmăriţei a încheiat cu Ioan Zapodeanu, în 26 iulie 2007, "contractul de vânzare - cumpărare de drept succesoral asupra unui teren agricol în suprafaţă de 50 de hectare situat în comuna Slătioara, judeţul Olt", preţul vânzării fiind de 210.000 de euro deşi, conform grilelor notariale comunicate celor de la ANI de Camera Notarilor Publici Craiova, "terenul avea o valoare orientativă de 250.000 de lei, echivalentul a 79.684 de euro".

Judecătorul a primit, la data încheierii contractului, un avans de 150.000 de euro, diferenţa de 60.000 de euro urmând să-i fie achitată câteva luni mai târziu, la 1 octombrie.

În 6 noiembrie, judecătorul Acrîşmăriţei i-a dat câştig de cauză lui Zapodeanu în procesul intentat acestuia de o persoană pe numele Anisia - Sebastiana Fischer.

În aceste condiţii, inspectorii de integritate au considerat că judecătorul s-a plasat în conflict de interese şi în incompatibilitate, încălcând totodată statutul magistratului, atunci când a încheiat contractul cu Zapodeanu şi când a continuat să judece procesul dintre acesta şi Anisia Fischer.

Inspectorii de integritate au mai constatat că, în timpul procesului dintre Fischer şi Zapodeanu, judecătorul Acrîşmăriţei a respins, în 12 iunie şi 17 iulie, o cerere prin care Zapodeanu solicita o contraexpertiză în dosar. "După încheierea contractului de vânzare - cumpărare din data de 26 iulie 2007, în prima încheiere de şedinţă, pronunţată la data de 04 septembrie 2007, doamna judecător Acrîşmăriţei a încuviinţat efectuarea unei noi expertize", scriu cei de la ANI.

Judecătorul Acrîşmăriţei a fost citat la ANI, unde a venit împreună cu un avocat. Confruntată cu acuzaţiile care i se aduc, Acrîşmăriţei a depus un punct de vedere în care afirmă, potrivit ANI, că "dispoziţiile legale privind conflictele de interese şi incompatibilităţile nu se aplică şi magistraţilor, întrucât aceştia constituie o categorie profesională cu un specific aparte, «o categorie distinctă de personal care exercită puterea judecătorească»".

În aceste condiţii, inspectorii de integritate au comunicat Raportul de evaluare întocmit în legătură cu judecătorul Acrîşmăriţei Consiliului Superior al Magistraturii, "în vederea luării măsurilor ce se impun". În plus, ANI a sesizat procurorii DNA "cu privire la posibila săvârşire de către doamna Acrîşmăriţei Camelia Alexandrina a unor infracţiuni de corupţie, respectiv abuz în serviciu şi fals în declaraţii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici