Judecătorii CSM cer Inspecţiei Judiciare să îl verifice chiar pe şeful instituţiei, Lucian Netejoru

Secţia pentru judecători CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară să îl verifice pe şeful instituţiei, Lucian Netejoru pentru că a semnat două rapoarte care arătau că un articol de presă care viza magistraţi ICCJ, respectiv declaraţiile lui Petre Lăzăroiu, nu au afectat independenţa justiţiei.

642 afișări
Imaginea articolului Judecătorii CSM cer Inspecţiei Judiciare să îl verifice chiar pe şeful instituţiei, Lucian Netejoru

Judecătorii CSM cer Inspecţiei Judiciare să îl verifice chiar pe şeful instituţiei, Lucian Netejoru

Inspectorul judiciar care a efectuat verificările in privinţa unui articol de presă care conţinea critici la adresa judecătorilor Inaltei Curţi care l-au condamnat pe Liviu Dragnea a stabilit că nu a fost afectată independenţa justiţiei. Raportul întocmit a fost contrasemnat de Lucian Netejoru, şeful Inspecţiei Judiciare, potrivit unor surse din Consiliu.

În cadrul Secţiei pentru judecători a CSM, magistraţii au constatat că, de fapt, articolul a afectat independenţa justiţiei: „Afirmaţiile din cuprinsul articolului publicat pe pagina web www.luju.ro sunt de natură să afecteze independenţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au soluţionat cauzele menţionate în articol. (...) Articolul publicat pe pagina web www.luju.ro a afectat independenţa puterii judecătoreşti”, se arată în minuta Secţiei.

Judecătorii au decis, la aceeaşi şedinţă, sesizarea Inspecţiei Judiciare.

„De asemenea, Secţia pentru judecători a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea de verificări cu privire la inspectorul judiciar care a întocmit raportul mai sus-menţionat şi cu privire la inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, faţă de menţiunile inserate în raport şi faţă de aplicabilitatea instituţiei abţinerii”, se mai arată în minuta Secţiei pentru Judecători.

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul unui raport intocmit de Inspecţia Judiciară după declaraţiile fostului judecător CCR Petre Lăzăroiu.

Lăzăroiu a spus, în 3 iulie 2019, că în cazul lui Liviu Dragnea a fost vorba despre o condamnare politică, precizând că magistraţii Curţii au amânat în mai multe rânduri decizia legată de conflictul dintre Parlament şi ÎCCJ din cauza presiunilor.

Pe 27 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici