Judecătorul Costiniu, Locic şi Căşuneanu au fost arestaţi

Judecătorul Florin Costiniu, preşedintele Secţşiei civile a ICCJ, Marius Locic şi Costel Căşuneanu au fost arestaţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie emiţând mandate pentru 29 de zile.

58 afișări
Imaginea articolului Judecătorul Costiniu, Locic şi Căşuneanu au fost arestaţi

Judecătorul Costiniu, Locic şi Căşuneanu au fost arestaţi (Imagine: Montaj foto)

Decizia de arestare a lui Florin Costiniu constituie o premieră, fiind pentru prima dată în sistemul judiciar românesc când împotriva unui judecător de la cea mai înaltă instanţă din România, respectiv Înalta Curte de Casaţei şi Justiţie, se ia o astfel de măsură.

Decizia a fost pronunţată cu puţin înainte de miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, la circa o oră după încheierea unei şedinţe de judecată care a început vineri dimineaţă la ora 8.00 şi pe parcursul căreia ordonanţele de reţinere emise pentru cei trei au expirat.

Costiniu a fost singurul care a asistat la şedinţa publică de pronunţare a deciziei luate de magistratul Corina Jîjîie, cea care a decis arestarea celor trei. Cei doi oameni de afaceri, însoţiţi de avocaţii şi apropiaţii lor, au ales să nu aştepte pronunţarea deciziei în sala de judecată şi să plece la câte un restaurant din apropiere. La momentul la care au plecat din sediul instanţei supreme, nici Locic nici Căşuneanu nu au dat declaraţii presei, primul promiţând însă că va reveni pentru a afla personal decizia şi că abia după pronunţarea verdictului va lua o poziţie publică.

Căşuneanu, însoţit de avocatul Gheorghiţă Mateuţ, de cei doi fii ai săi şi de alţi câţiva apropiaţi, a părăsit sediul instanţei afirmând doar că are încredere în decizia instanţei.

Niciunul dintre cei doi nu a revenit în sala de judecată pentru a afla decizia.

După pronunţarea deciziei de arestare, Costiniu - împreună cu soţia sa, Viorica Costiniu, care a stat alături de el întreaga zi, pe durata procesului, fiindu-i permis chiar să asiste la şedinţa-maraton - a plecat de la instanţa supremă direct spre arestul Direcţiei de Cercetări Penale.

Judecătorul a refuzat să comenteze decizia. Soţia sa însă, şi ea judecător şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), s-a declarat mulţumită de modul în care şedinţa de judecată a fost condusă, precizând că legea "a fost respectată".

Viorica Costiniu s-a declarat însă dezamăgită de decizie, manifestându-şi speranţa că lucrurile vor sta altfel la recurs.

"Regret că nu am avut câştig de cauză şi sperăm într-o soluţie favorabilă în urma recursului", a declarat Viorica Costiniu la ieşirea din sediul instanţei supreme.

Florin Costiniu şi cei doi oameni de afaceri, Marius Locic şi Costel Căşuneanu, au declarat recurs, care se va judeca luni, de către un complet de nouă judecători al ICCJ.

Mandatele de arestare pentru cei trei sunt valabile începând de sâmbătă, 10 aprilie, şi până în data de 8 mai.

Inculpatul principal în acest caz, Cătălin Voicu, a fost arestat, în 30 martie, sub acuzaţiile de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual lalegea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii afirmă că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", a primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, preşedintele Secţiei civile-n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Cătălin Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

În aceeaşi cauză, în a doua jumătate a anului 2009, Cătălin Voicu ar fi cerut unor persoane cu influenţă în sfera politică să îi acorde sprijin politic în ocuparea unei funcţii în Guvernul României, în schimbul intervenţiilor sale pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unor hotărâri favorabile în dosare în care respectivele persoane aveau interese.

De asemenea, susţin procurorii, Cătălin Voicu a pretins unei persoane foloase patrimoniale constând în facilitarea obţinerii pentru firme aflate în sfera sa de interes a unor contracte de achiziţii publice la autorităţi contractante din judeţul Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici