Judecătorul Jipa: Senatorul Voicu mi-a salvat viaţa, aveam o datorie morală faţă de el

Judecătorul Înaltei Curşi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristian Jipa, a declarat, miercuri, în faţa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, că s-a dus, în noiembrie 2009, la o întâlnire cu senatorul Cătălin Voicu pentru că avea o datorie morală faţă de acesta, întrucât îi salvase viaţa.

144 afișări
Imaginea articolului Judecătorul Jipa: Senatorul Voicu mi-a salvat viaţa, aveam o datorie morală faţă de el

Judecătorul Jipa: Senatorul Voicu mi-a salvat viaţa, aveam o datorie morală faţă de el (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Judecătorul Cristian Jipa a fost audiat, miercuri, de membrii Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), avocata acestuia cerând respingerea acţiunii disciplinare.

Judecătorul Jipa a susţinut că a fost sunat în 26 noiembrie 2009 de către senatorul PSD Cătălin Voicu, pentru a-i cere să se întâlnească la restaurantul Select pentru a discuta o problemă foarte importantă.

Deşi iniţial a refuzat invitaţie pentru că era obosit, însă având o datorie morală faţă de Voicu, pentru că îi salvase viaţa, s-a dus la restaurantul Select, unde era şi senatorul PSD Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei, Radu Mazăre.

În cadrul audierii, magistratul a relatat că, în urmă cu trei ani, a suferit o criză şi a fost internat de urgenţă, însă risca să moară pentru că spitalul la care a fost dus nu avea aparatură.

Soţia judecătorului, Ruxandra Jipa (deputat PSD, membră a Comisiei juridice de disciplină şi imunităţi), a apelat la ajutorul senatorului Cătălin Voicu, iar acesta s-a implicat pentru mutarea judecătorului la alt spital, unde a fost operat în regim de urgenţă, altfel ar fi decedat.

La restaurantul Select, judecătorul a mai spus că a primit un bilet de la Voicu, pentru a afla numărul completului şi numele judecătorilor.

"Am avut un moment de cumpănă. Acum îmi vine să-mi dau pumni în cap", a spus Jipa. Magistratul a spus că a ezitat dacă să ia biletul sau nu, însă s-a gândit că informaţiile cerute erau publice.

În plus, Jipa a susţinut că a fost şocat, pentru că Voicu nu îi mai ceruse niciodată nimic şi că nu a vrut să-l pună într-o postură penibilă în faţa celorlalte persoane de la masă şi din restaurant.

Judecătorul a mai spus că a şi pierdut biletul şi că nu s-a interesat de informaţiile cerute de Voicu.

Avocata magistratului, Alice Drăghici, a cerut CSM respingerea acţiunii disciplinare, susţinând că la momentul întâlnirii senatorul Voicu nu era un inculpat, ci un general respectat.

CSM urmează să ia o decizie în acest caz.

Procurorii anticorupţie îl cercetează pe senatorul Cătălin Voicu, pentru intervenţia făcută pe lângă judecătorul Cristian Jipa de la ICCJ în favoarea senatorului PSD Alexandru Mazăre.

"Procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea actelor de urmărire penală cu privire la inculpatul Cătălin Voicu, pentru infracţiunea de trafic de influenţă, cu privire la învinuitul Jipa Cristian, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Secţia penală pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi cu privire la învinuitul Mazăre Alexandru, senator în Parlamentul României, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă. Calitatea de inculpat, respectiv de învinuit a persoanelor menţionate nu afectează în niciun fel prezumţia de nevinovăţie care li se aplică în această etapă a anchetei penale", informa Direcţia Naţională Anticorupţie.

Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă în interesul lui Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei, Radu Mazăre. Voicu ar fi trebuit să intervină pentru a fi puşi sub acuzare doi specialişti ai DNA, care au întocmit un raport de expertiză într-un dosar în care era vizat Radu Mazăre. Concret, primarul Mazăre este acuzat de un prejudiciu de 77, 7 milioane de euro adus Primăriei Constanţa.

Pentru acest caz, Cătălin Voicu l-ar fi contactat pe judecătorul Cristian Jipa, cu care s-a întâlnit într-un restaurant, unde a fost şi Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei. Judecătorul Jipa nu a întrebat care este scopul întâlnirii, a preluat însă actele din cazul de interes al lui Mazăre şi a plecat.

Jipa a recunoscut anchetatorilor că de când era judecător la Tribunalul Bucureşti îl cunoştea pe Cătălin Voicu, "pe care l-a perceput ca având o poziţie foarte puternică în PSD, motiv pentru care a apelat să o sprijine pe soţia sa", Ruxandra Jipa (deputat PSD, membră a Comisiei juridice de disciplină şi imunităţi).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici