Junii din Mărginimea Sibiului îngroapă anul 2018 în noaptea de Revelion

Un obicei vechi de sute de ani se păstrează cu sfinţenie în Mărginimea Sibiului, acolo unde cetele de juni se formează de la Sfântul Nicolae şi colindă până la Bobotează. În noaptea de Revelion, junii participă la o înmormântare veselă: îngroapă anul ce trece.

315 afișări
Imaginea articolului Junii din Mărginimea Sibiului îngroapă anul 2018 în noaptea de Revelion

Junii din Mărginimea Sibiului îngroapă anul 2018 în noaptea de Revelion

După întâlnirea din a patra zi de Crăciun a tuturor cetelor de juni din satele ce compun zona Mărginimii Sibiului, tinerii vestesc din casă în casă faptul că vine un an nou.

Tradiţia spune că pentru a intra într-un an mai bun trebuie aruncat tot ce a fost rău în anul care a trecut, astfel că, în ultima zi din an, la miezul nopţii, cetele junilor participă la un obicei vechi de sute de ani: Îngropatul anului.

Astfel, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, în oraşul Sălişte, junii poartă pe umeri un sicriu pe care este gravat anul care se încheie şi pun în scenă o înmormântare. Anul vechi va fi îngropat simbolic, dându-i-se foc, apoi junii se întorc în casele pe care le-au colindat cântând şi dansând, salutând, în acest fel, anul nou în care au intrat.

În satul Răşinari, tinerii care formează ceata junilor se strâng în centrul satului şi dau foc simbolic anului care se încheie. Practic, ard lucruri de care nu mai au nevoie, acesta fiind felul lor de a se „lepăda” de toate relele din anul ce trece pentru a le fi bine în anul ce începe.

Îngropatul anului este tradiţia care încheie anul calendaristic, dar ceata junilor îşi continuă activitatea în zona Mărginimii Sibiului până în Ziua de Bobotează, când are loc botezul tuturor apelor, iar în satul Tălmăcel toţi Ionii, în frunte şi preotul şi primarul sunt botezaţi la râu. Indiferent cât de frig este afară, toţi intră cu picioarele în râu, pentru a fi sănătoşi pe tot parcursul noului an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici