Juniorii Operei Iaşi, concert pe scările instituţiei,în semn de protest faţă de demiterea dirjorului | VIDEO

  • Copii din Corul Juniorii Operei, alături de părinţi, angajaţi şi foşti angajaţi ai Operei Naţionale Române din Iaşi au protestat.
  • A fost cel de-al treilea protest.
  • Una dintre fostele eleve ale dirijoarei a fost şi ea prezentă la protest.
965 afișări
Imaginea articolului Juniorii Operei Iaşi, concert pe scările instituţiei,în semn de protest faţă de demiterea dirjorului | VIDEO

Juniorii Operei Iaşi, concert pe scările instituţiei,în semn de protest faţă de demiterea dirjorului | VIDEO

Zeci de copii din Corul Juniorii Operei au cântat joi seară pe scările Teatrului Naţional din Iaşi, în semn de protest faţă de decizia conducerii de a o demite pe Raluca Zaharia, cea care a dirijat acest cor încă de la înfiinţare.

Copii din Corul Juniorii Operei, alături de părinţi, angajaţi şi foşti angajaţi ai Operei Naţionale Române din Iaşi au protestat, joi seară, în faţa instituţiei. A fost cel de-al treilea protest organizat ca reacţie la decizia lui Beatrice Rancea, managerul Operei din Iaşi, de a o demite din funcţie pe Raluca Zaharia, cea care a dirijat timp de opt ani Juniorii Operei.

Atât copiii, cât şi părinţii au purtat pancarte cu mesaje prin care şi-au arătat sprijinul faţă de Raluca Zaharia, iar copiii prezenţi au cântat piese din repertoriul lor.

„Noi, părinţii, ne dorim ca postul Ralucăi să nu fie scos din organigrama Operei. Este singura noastră cerere. Vrem ca Raluca să ne dirijeze în continuare copiii. Pentru că şi-a dovedit profesionalismul, şi-a dovedit dragostea, ataşamentul faţă de copii. Face o treabă extraodinar de bună aici. Nu este niciun motiv din punct de vedere profesional sau uman ca ea să-şi piardă postul", a declarat Daniela Jărghiuţă, mama unei fete din Corul Juniorii Operei.

Una dintre fostele eleve ale dirijoarei a fost şi ea prezentă la protest.

„Raluca Zaharia este ca o mamaă pentru mine, sincer. Raluca m-a ajutat să evoluez foarte mult şi iubesc muzica din toată inima mea, simt că e cea mai mare pasiune pe care o am. E ceva trist ce se întâmplă şi îmi pare foarte rău că se întâmplă asta şi de asta sunt aici", a explicat Amalia Groza.

În aceste zile, la Iaşi se află şi Corpul de Control al ministrului Culturii, care face verificări în urma unui memoriu trimis de fosta contabilă a Operei.

„Aşa cum am scris şi în memoriul adresat premierului şi în cel de la Ministerul Culturii, au fost foarte multe achiziţii prin care s-au cumpărat multe produse fără acordul meu, ca şi contabil şef, au fost achiziţionate încălcând legea achiziţiei, au fost întocmite contracte de colaborare care nu-şi aveau fundament în spate, au fost foarte multe nereguli pe care le-am semnalat. (...) Banii nu au fost canalizaţi pe ce ar fi trebuit să ajute actul artistic, au mers pe diverse lucruri, cum ar fi televizoare, aspiratoare, laptopuri, calculatoare şi tot felul de lucruri care nu-şi au rostul. Aceste probleme sunt mai de mult, dar s-au agravat în luna decembrie, când a venit suplimentarea, rectificarea bugetară", a declarat Simona Gogan, fostă contabilă a ONRI.

Schimbarea de organigramă nu a afectat-o doar pe Raluca Zaharia, susţin reprezentanţii sindicatului din Opera Iaşi.

„Suntem aici să-i susţinem pe colegii noştri care au fost afectaţi de această schimbare de organigramă. Este vorba de dirijoarea Raluca Zaharia, care de mai bine de 8 ani, 9 ani de acum, a ţinut în mâini, la propriu şi la figurat, acest cor minunat de copii. (...) Mai este vorba despre colegul nostru Dan Berihoi, căruia i s-a desfiinţat prin organigramă postul de maestru de cor. Ambii au câştigat aceste posturi prin concurs, un concurs cu o comisie externă. Mai este vorba de Simona Gogan, contabil şef, căreia i s-a desfiinţat postul. Corpul de control a venit de la Bucureşti şi sperăm, aşa cum a spus şi ministrul Culturii, să clarifice această situaţie", a declarat Aurel Bălaie, vicepreşedintele sindicatului din Opera Naţională Română Iaşi.

Joi seară, Juniorii Operei au cântat ultima dată dirijaţi de Raluca Zaharia, în cadrul operei Carmen, însă managerul Beatrice Rancea nu a permis accesul presei în sala de spectacol.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici