Klaus Iohannis, contestat de magistraţi după ce a semnat decretele de numire a procurorilor şefi

  • Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie" a anunţat că va contesta decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a semna decretele de numire a procurorilor şefi
  • Procurorii care fac parte din această asociaţie spun că nu au fost respectate recomandările MCV privind numirile la conducerea Parchetului General, DIICOT şi DNA
  • Asociaţia anunţă că decretele semnate de preşedinte vor fi contestate la instanţa de contencios administrativ
1262 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, contestat de magistraţi după ce a semnat decretele de numire a procurorilor şefi

Klaus Iohannis, contestat de magistraţi după ce a semnat decretele de numire a procurorilor şefi

Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” a anunţat că va contesta în instanţă decretele de numire ale procurorilor şefi. Procurorii din cadrul acestei asociaţii consideră că, prin numirea celor trei la conducerea Parchetului General, DIICOT respectiv DNA s-au ignorat recomandările Comisiei Europene, GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia.

Recomandărilor experţilor internaţionali spuneau că, în procedura de numire, trebuie să se ţină cont de avizele Consiliului Superior al Magistraturii, singurul garant al independenţei justiţiei. Astfel, în anul 2019, reprezentanţii Comisiei Europene au scris în raportul MCV că trebuie să fie respectate avizele negative ale Consiliului Superior al Magistraturii în cazul numirii sau revocării din funcţie a procurorilor care ocupă funcţii de conducere.

Asociaţia va contesta în contencios administrativ decretele emise de preşedinte şi va cere anularea lor.

CSM a dat aviz negativ pentru Gabriela Scutea, propunerea pentru procuror general dar şi pentru Giorgiana Hosu, propunerea pentru şefia DIICOT. Singurul care a obţinut aviz pozitiv din partea membrilor CSM a fost Crin Bologa, propunerea pentru conducerea DNA.

Preşedintele României a semnat, joi, cele trei decrete de numire.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici