Kovesi afirmă că nu se va prezenta în faţa unei comisii parlamentare, invocând o decizie CSM

Procurorul general al României Codruţa Kovesi a spus că nu se va prezenta în faţa unei comisii parlamentare în eventualitatea unei convocări, precizând că există o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, conform căreia magistraţii nu pot fi cercetaţi de comisii parlamentare

736 afișări
Imaginea articolului Kovesi afirmă că nu se va prezenta în faţa unei comisii parlamentare, invocând o decizie CSM

Kovesi afirmă că nu se va prezenta în faţa unei comisii parlamentare, invocând o decizie CSM (Imagine: Daniel Mihailescu / MediafaxFoto)

USL a anunţat intenţia de a constitui o comisie parlamentară care să ancheteze activitatea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Procurorul general al României a declarat, joi seara, la gândul.live, că nu se va prezenta în faţa unei astfel de comisii parlamentare şi că există şi o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit căreia procurorii nu pot fi anchetaţi de Parlament.

"Nu avem nicio problemă dacă se înfiinţează o comisie parlamentară. Nu o să merg la o asemenea comisie. De altfel există decizii ale plenului CSM care spun că procurorii nu pot fi cercetaţi de comisii parlamentare. Pentru abaterile procurorilor există Inspecţia Judiciară care cercetează astfel de reclamaţii", a precizat Codruţa Kovesi pentru Gândul.

În 24 mai 2007, Consiliul Superior al Magistraturii - când acest for era condus de judecătorul Anton Pandrea, de la instanţa supremă (întrre timp pensionat-n.r.) - a hotărât că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească.

CSM a invocat decizii ale Curţii Constituţionale referitoare la neconstituţionalitatea convocării judecătorilor în faţa comisiilor parlamentare.

În mod excepţional, procurorii pot participa în calitate de invitaţi la Comisiile parlamentare, atunci când este necesară lămurirea unor aspecte de natură tehnică sau pentru clarificarea unor informaţii de interes public.

Hotărârea CSM a fost dată după ce fusese sesizat, în 10 mai 2007, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la solicitarea pe care i-a adresat-o preşedintele de atunci al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

Şeful Camerei Deputaţilor îi cerea procurorului general Codruţa Kovesi să dispună prezentarea unor procurori şi a "oricăror persoane citate" în faţa Comisiei comune parlamentare de anchetă pentru verificarea informaţiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicaţiilor, în vederea audierii, cu precizarea că "prezenţa oricărui demnitar, funcţionar sau angajat al Guvernului şi al celorlalte organe ale administraţiei publice în faţa comisiilor parlamentare este obligatorie atunci când sunt citaţi".

O sesizare cu conţinut similar a fost înaintată CSM de către procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, care arăta că preşedintele Camerei Deputaţilor a solicitat prezenţa a doi procurori şi doi ofiţeri de poliţie judiciară în faţa aceleiaşi comisii.

Joi, 6 septembrie 2012, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că USL va cere comisie parlamentară pentru modul în care sunt anchetaţi cetăţeni simpli în legătură cu referendumul, el precizând că Uniunea va trimite scrisori forurilor europene referitor cu această situaţie.

Antonescu a declarat, după şedinţa USL, că documentul DNA referitor la acuzaţiile care i se aduc secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, este fără precedent. Liberalul a subliniat că este pentru prima oară când explicit o astfel de instituţie pune în discuţie şi încadrează în penal exerciţiul politic clasic.

"Avem de a face cu incriminarea unor lideri politici care au căutat să mobilizeze cetăţenii la vot. Cred că suntem în faţa unui moment extrem de grav în care o instituţie a statului atacă sistemul democratic pluralist. Este absolut inacceptabil ca un partid, o alianţă să fie atacată pentru activitatea sa pur politică (...) Eu şi Victor Ponta suntem deplin solidari cu colegii implicaţi şi ne autodenunţăm public: Da, am îndemnat oamenii să vină la vot ceea ce este perfect legal", a spus Crin Antonescu.

El a adăugat că USL nu poate accepta o asemenea atitudine şi va cere constituirea unei comisii parlamentare care să analizeze modul în care aceste cercetări se desfăşoară în raport cu simplii cetăţeni. Senatorul a spus că USL va face şi o informare către forurile internaţionale.

Preşedintele PSD Victor Ponta a spus, la rândul său, că decizia sa şi a lui Crin Antonescu este de a anunţa la DNA că l-au instigat pe Liviu Dragnea să organizeze campania pentru referendum şi i-au îndemnat pe oameni să meargă la referendum să voteze "DA".

El a spus că dacă aceasta este o faptă penală, atunci conducerea USL trebuie să fie sancţionată penal de DNA. "Dar sunt convins că acest lucru nu reprezintă o infracţiune într-un stat de drept", a adăugat Victor Ponta, arătând că, din punctul său de vedere, acesta este un dosar politic şi nu reprezintă o infracţiune, ci o faptă politică. El a mai arătat că acest caz este făcut pentru a intimida pe oamenii din secţiile de vot la alegerile din 9 decembrie.

El a spus că, în urma autodenunţurilor, DNA este chemat să-i invite pe liderii USL la audieri. "Autodenunţurile le vom depune la DNA noi doi mai întâi după care membrii structurilor noastre politice care au luat decizia de a cere românilor să vină la referendum (...) ne autodenunţăm, este obligaţia DNA să ne audieze", a spus Ponta.

Ponta a mai precizat că denunţul împotriva lui Liviu Dragnea este făcut de liderul PDL Vasile Blaga şi că a considerat întotdeauna că bătălia politică nu trebuie transferată în justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici