Kovesi: Ne-am săturat să fim acuzaţi că facem dosare politice

Membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au susţinut, marţi, în şedinţa CSM, că reacţiile avocaţilor lui Adrian Năstase prejudiciază autoritatea judecătorească, precizând că CSM trebuie să dea un semnal clar din această perspectivă.

3407 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Ne-am săturat să fim acuzaţi că facem dosare politice

Codruta Kovesi (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

În cadrul şedinţei de marţi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a pus în discuţie şi reacţiile avocaţilor lui Adrian Năstase faţă de magistraţi, după decizia instanţei supreme de condamnare a fostului premier la doi ani de închisoare cu executare.

Atât fostul preşedinte al CSM Horaţius Dumbravă, cât şi judecătorul Cristian Danileţ au spus că avocaţii lui Adrian Năstase au avut un comportament nepotrivit faţă de justiţie.

Totodată, Horaţius Dumbravă a cerut sancţionarea Avocatului Poporului, pentru că s-a antepronunţat în dosarul lui Adrian Năstase. El a cerut suplimentarea ordinii de zi a şedinţei CSM, pentru a fi luată în discuţie această situaţie şi pentru eventuale măsuri.

Prcurorul general, Codruţa Kovesi, a spus că în ultimele zile au fost mai multe atacuri la adresa procurorilor, iar iniţiativa de a lua apărarea acestora este binevenită.

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a susţinut că CSM trebuie să dea un semnal clar din această perspectivă.

Ea a mai spus că CSM trebuia să ia atitudine încă din urmă cu două săptămâni, când avocaţii au ridicat problema numirii în funcţii a unor magistraţi, situaţia reclamată mai nou în procese de către avocaţi.

Concret, avocaţii lui Năstase au reclamat la instanţa supremă faptul că unul dintre judecătorii din completul de fond care l-a condamnat pe fostul premier nu a fost numit prin decret prezidenţial, aşa cum prevede legislaţia din 2004, după ce a fost revizuită Constituţia, ci în baza legii vechi 92/1992 privind organizarea judecătorească care nu prevedea emiterea decretului de numire de către şeful statului.

Kovesi a reafirmat că, din punctul ei de vedere, poliţia judiciară trebuie să treacă de la Minsiterul de Interne la Ministerul Public, pentru a nu mai exista presiuni politice.

"Ne-am săturat să fim acuzaţi că facem dosare politice", a spus Kovesi.

Procurorul general a mai spus că vor fi făcute verificări privind modul în care poliţiştii judiciari au pus în aplicare decizia de condamnare a lui Adrian Năstase, iar dacă va constata că nu au fost respectate toate procedurile, va retrage avizele poliţiştilor.

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a spus că face un apel public la rezerve în declaraţiile publice în acest caz.

În replică, Codruţa Kovesi a spus că nu le poţi interzice avocaţilor sau jurnaliştilor să comenteze un dosar.

Procurorul general i-a mai spus ministrului Justiţiei că a făcut declaraţii despre dosare politice şi i-a cerut să îi dea un singur exemplu în acest sens, cu nume şi prenume.

Corlăţean i-a răspuns că nu a făcut aceste declaraţii, cel puţin de când este ministru al Justiţiei.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, în 20 iunie, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce a fost condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul calităţii". Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat în 21 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici