Kovesi: Cercetarea în casa lui Năstase s-a făcut doar în camera unde a avut loc incidentul. În posesia procurorului nu există niciun înscris, nicio scrisoare de adio

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, afirmă că în posesia anchetatorului ce a fost la cercetarea la faţa locului, după tentativa de suicid a lui Adrian Năstase, "nu există niciun înscris, nicio scrisoare de adio", ancheta făcându-se doar în camera unde a avut loc incidentul.

1368 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Cercetarea în casa lui Năstase s-a făcut doar în camera unde a avut loc incidentul. În posesia procurorului nu există niciun înscris, nicio scrisoare de adio

Kovesi: Cercetarea în casa lui Năstase s-a făcut doar în camera unde a avut loc incidentul. În posesia procurorului nu există niciun înscris, nicio scrisoare de adio (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Colegul procuror care a fost şi a efectuat cercetarea la faţa locului ne-a spus că a ridicat diverse obiecte, dar nu a ridicat niciun fel de înscris. Ca atare în posesia procurorului care a fost la cercetarea la faţa locului nu există niciun înscris, nicio scrisoare de adio, niciun bilet în acest sens. Aş vrea să vă precizez că cercetarea la faţa locului s-a desfăşurat în încăperea în care a avut loc incidentul. Această cercetare la faţa locului nu presupune o percheziţie în tot imobilul, în toate apartamentele care sunt în imobilul respectiv, ci cercetarea la faţa locului s-a limitat la locul în care s-a întâmplat acel incident, la prelevarea urmelor la implicare obiectelor care au legătură cu dosarul penal", a spus Kovesi, răspunzând unei întrebări referitoare la o eventuală scrisoare lăsată de Năstase.

Până în momentul în care procurorul a plecat de la cercetarea la faţa locului în încăperea în care s-a desfăşurat investigaţia nu s-a găsit niciun astfel de scris ca atare nici nu a fost ridicat, a precizat Kovesi.

Procurorul general a adăugat că cercetarea locului faptei s-a limitat la încăperea în care s-a întâmplat acel incident, procurorii nefăcând percheziţie domiciliară. "Rostul unei cercetări la faţa locului nu este să pecheziţionezi tot imobilul, toate apartamentele din imobil, ci rostul este să ridici urmele care sunt de la locul săvârşirii unei eventuale fapte penale. Deci, în acest caz, nu s-a făcut o percheziţie domiciliară, s-a făcut doar o efectuare a unei cercetări la faţa locului şi s-au ridicat probele, obiectele care sunt folositoare în anchetă", a arătat sursa citată.

"Aseară (miercuri-n.r.), în jurul orei 21.00 am fost anunţaţi de acest incident, am trimis şeful Secţiei de urmărire penală şi criminalistcă la faţa locului pentru a face cercetare la faţa locului. Este procedura standard în astfel de cazuri. Nu este prima dată când are loc un astfel de incident şi ca atare procedura este standard. S-a constituit echipa operativă coordonată de procuror, împreună cu experţi criminalişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, s-a deplasat la faţa locului; au făcut primele cercetări, au ridicat obiectele care au legătură cu incidentul şi care ar putea furniza anumite indicii, informaţii sau probe procurorilor. Astăzi (joi-n.r.) se continuă audierile, întrucât cercetarea la faţa locului s-a încheiat, se continuă cercetările. O echipă de poliţişti s-au deplasat la spital pentru a ridica documentele medicale, au fost şi sunt în derulare audieri la sediul Parchetului cu câteva persoane care fac parte din personalul medical. În ceea ce priveşte împrejurările exacte în care s-a comis fapta şi ce s-a întâmplat până în acest moment nu au fost audiate toate persoanele, motiv pentru care nu vă pot spune cu exactitate ce s-a întâmplat. Acest lucru va fi stabilit de către procuror după finalizarea anchetei", a explicat procurorul general.

În legătură cu deţinerea armei de către Năstase, Kovesi a spus că din verificările efectuate de procuror s-a stabilit că acesta avea dreptul legal să posede acea armă.

"Din verificările făcute de procuror s-a stabilit că atunci când DNA a început urmărirea penală (împotriva lui Adrian Năstase-n.r.) s-a formulat o adresă către Poliţia română prin care s-a adus la cunoştinţă că este începută urmărirea penală şi s-au ridicat armele. Ulterior, legea a suferit modificări şi pentru situaţia în care era această persoană nu mai era necesar ca armele să fie ridicate de poliţie motiv pentru care poliţia ştiu că a dispus restituirea acestor arme. Legiuitorul a limitat sfera infracţiunilor pentru care se poate ridica dreptul de a avea armă. Noi o să verificăm şi acest aspect dacă s-au respectat toate procedurile în ceea ce priveşte eliberarea permisului de port armă, modul în care au fost restituite armele, modul în care au fost depozitate", a arătat Kovesi.

Totodată, procurorul general a precizat că este o procedură standard şi trebuie stabilit prin probe "ceea ce s-a întâmplat într-o astfel de situaţie".

"Ca atare deschiderea unei investigaţii era absolut obligatorie. În cadrul investigaţiei se va verifica şi dacă poliţiştii care au fost prezenţi la faţa locului să pună în aplicare mandatul emis de Înalta Curte şi Justiţie au respectat procedurile şi acest lucru se va afla la finalul urmăririi penale, nu mă pot antepronunţa. (...) Din punct de vedere al legislaţiei vă spun că mandatul de executare se pune de îndată în aplicare. Deci nu este un termen de trei zile, cinci zile, zece zile în care acest mandat ar trebui să fie pus în aplicare. Din momentul în care este primit de către Poliţia Română, potrivit legii, el se pune în aplicare de îndată. De îndată înseamnă imediat cum ai primit te duci şi-l pui în aplicare. Deci din această perspectivă cei care s-au deplasat să pună în aplicare mandatul au procedat corect", a spus Kovesi.

Ea a adăugat că se vehiculează în spaţiul public un termen de 24 de ore, de la momentul hotărârii până la punerea în executare, însă legea nu reglementează un astfel de termen.

"Dimpotrivă legea spune că se pune în aplicare de-ndată. În toate situaţiile în care s-au emis astfel de mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, mandatele au fost puse în executare de îndată. Ele nu s-au pus în executare de îndată numai în situaţiile în care persoana faţă de care care trebuia să pună în aplicare hotărârea de executare a pedepsei închisorii era dispărută nu se afla la domiciliu sau alte situaţii", a mai arătat Kovesi.

Totodată, ea a spus că modul în care poliţiştii au respectat sau nu procedura cu ocazia punerii în aplicare a mandatului va fi verificată în cadrul dosarului penal, deocamdată nu s-au administrat toate probele în acest sens, nu au fost audiate toate persoanele care au cunoştinţă despre acest incident.

"În zilele următoare, în urma anchetei, vom stabili cu exactitate fiecare persoană care a fost în acea locuinţă, ce a făcut şi ce s-a întâmplat. În foarte scurt timp vom lămuri cât se poate de repede împrejurările în care s-a întâmplat acest incident", a mai spus Kovesi.

Întrebat dacă e cazul să fie modificată legea în sensul de înăsprire a procedurii de punere în executare a unui mandat de condamnare, procurorul general a spus" "Nu ştiu dacă este necesar o modificare legislativă în acest sens, ţine de punerea în executare a unui mandat al pedepsei închisorii cu executare, se face de către poliţia română. Cred că ei sunt în măsură să spună dacă au probleme când pun în executare astfel de mandate sau nu".

Întrebat cum comentează faptul că unii dintre condamnaţii din dosarul "trofesul calităţii: s-au predat la Direcţia Cercetări Penale a Poliţiei Române, iar în cazul lui Adrian Năstase poliţiştii s-au dus la domiciliul său, Kovesi a spus: "Este o întrebare la care ar trebui să răspundă Poliţia română. Noi vom verifica şi aceste aspecte respectiv modul în care s-a respectat procedura de punere în aplicare a mandatului va face obiectul anchetei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici