Kovesi: Sunt mai puţine sesizări de la SRI. Nu primim sesizări de la serviciul de informaţii al MAI/ Nu s-au semnat detaşările la DNA

Procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, luni, că instituţia pe care o conduce primeşte în continuare sesizări de la Serviciul Român de Informaţii (SRI), însă mult mai puţine faţă de anii anteriori, precizând că DNA nu primeşte sesizări nici de la serviciul de informaţii al MAI.

668 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Sunt mai puţine sesizări de la SRI. Nu primim sesizări de la serviciul de informaţii al MAI/ Nu s-au semnat detaşările la DNA

Kovesi, despre problemele legate de resursele umane de la DNA: Nu cred că 5 oameni influenţează activitatea MAI. Nu s-au semnat detaşările la DNA

"Sunt sesizări (de la SRI-n.r.), dar mult mai puţine faţă de anii anteriori. De altfel nu primim sesizări nici de la serviciul de informaţii al Ministerului de Interne, am avut discuţii instituţionale în acest sens", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.
 
CCR a decis, în primăvara anului 2016, că este neconstituţională sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul art. 142 alin. (1) CPP, articol prin care Serviciul Român de Informaţii putea fi desemnat să se ocupe de efectuarea supravegherii tehnice în dosarele penale. Din acel moment protocolul dintre SRI şi Parchetul Public a fost desfiinţat.
 
Laura Codruşa Kovesi s-a plâns şi în trecut de alte servicii că nu furnizează informaţii. Pe 26 aprilie 2016, Kovesi spunea că de când se află la conducerea DNA "nu a primit nicio sesizare de la Serviciul de Informaţii Externe", precizând "că este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni şi să nu sesizezi Direcţia Naţională Anticorupţie."
 
La acea vreme, Serviciul de Informaţii Externe a răspuns: "SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi, aşa cum nu monitorizează conturile şi transferurile bancare, achiziţiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetăţenii români în străinătate". 

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, mai spune că instituţia se confruntă cu o problemă în ceea ce priveşte resursa umană, în special ofiţerii de poliţie, pentru care susţine că a discutat cu ministrul Carmen Dan, însă până în acest moment nu au fost prelungite detaşările.

"Avem peste 10.000 de dosare. Fiecare procuror are 70-80 de dosare şi fiecare procuror e ajutat de doi poliţişti. Unora dintre poliţişti le expiră detaşarea şi am făcut cereri de prelungire. Am făcut pentru cinci poliţişti şi de obicei acestea se semnau după o săptămână. Avem cereri din august şi nu am primit răspuns. Am avut o discuţie cu doamna ministru. Înţeleg că au fost multe pensionări din sistem şi trebuie să îşi prioritizeze activitatea. Nu cred că cinci oameni influenţează activitatea Ministerului de Interne", a spus Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.

Procurorul şef al DNA a mai afirmat că doi ofiţeri dintre cei cărora nu le-a fost încă prelungită detaşasarea munceau pentru acelaşi procuror.

Kovesi susţine că o altă problemă legată de resursele umane ale instituţiei este mutarea unor angajaţi la serviciul tehnic, după încetarea colaborării cu SRI.

Cât priveşte situaţia din Ministerul de Interne, de la începutul anului, până la data de 14 septembrie, s-au pensionat 7.200 de angajaţi, în prezent fiind un deficit de 23.000 de persoane, potrivit datelor oficiale, prezentate vineri de instituţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici