Kovesi: Nu sunt cercetaţi cei care au îndemnat alegătorii să se prezinte la vot

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, afirmă că nu sunt cercetaţi cei care au îndemnat alegătorii să se prezinte la vot, respingând acuzaţiile liderilor USL Victor Ponta şi Crin Antonescu şi precizând că un autodenunţ al celor doi lideri trebuie să vizeze o faptă penală.

883 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Nu sunt cercetaţi cei care au îndemnat alegătorii să se prezinte la vot

Kovesi: Nu sunt cercetaţi cei care au îndemnat alegătorii să se prezinte la vot (Imagine: Raul Stef / MediafaxFoto)

Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au declarat, joi, că se autodenunţă că l-au instigat pe Liviu Dragnea să cheme lumea la vot.

Întrebată joi seara la Gândul Live, dacă cei doi lideri politici au vreo calitate în dosarul referendumului (în care este cercetat de procurorii anticorupţie Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman-n.r.), procurorul general Kovesi a declarat că nu s-a început urmărirea penală faţă de cei doi în vreun dosar investigat de procurori.

"În acest moment nu s-a început urmărirea penală faţă de domnii Ponta şi Antonescu. Alt comentariu nu pot să fac. Dacă va fi trimis un astfel de autodenunţ, îl vom înregistra şi îl vom trata ca atare. Domnul Ponta, ca fost procuror, ar trebui să ştie că un autodenunţ trebuie să vizeze o faptă penală. Or, din moment ce noi nu cercetăm pe nimeni pentru că a votat sau pentru că a instigat lumea să meargă la vot, rămâne ca dumnealui să aprecieze dacă doreşte să facă un astfel de autodenunţ sau nu", a declarat procurorul general al României.

Premierul Victor Ponta a comentat declaraţiile făcute de procurorul general, criticând Parchetul pentru că anchetează politicienii pe motiv că au îndemnat lumea să meargă la vot.

Victor Ponta a declarat că USL va depune o plângere penală pe numele lui Vasile Blaga despre care a mai spus că este cel care l-a reclamat pe Liviu Dragnea la Parchet.

"A spus (Kovesi-n.r.) doar că în acest moment nu sunt învinuit. În comunicatul DNA, într-un mod absolut de necalificat, am citit pentru prima dată că dacă îndemni oamenii la referendum este o infracţiune. Şi eu am îndemnat oamenii şi de asta am zis că mă autodenunţ. Eu am făcut chiar mai multe, am îndemnat oamenii să voteze DA. Înseamnă că toţi cei care au îndemnat oamenii suntem infractori, după concepţia procurorului de la DNA, şi au obţinut foloase necuvenite. Şi domnul preşedinte a comis acestă faptă penală pentru că a îndemnat oamenii să nu vină la vot sau să voteze într-un anume fel. Plângerea împotriva lui Dragnea a fost făcută de domnul Vasile Blaga. Luni vom depune şi noi o plângere împotriva domnului Blaga pentru că şi dumnealui a îndemnat primarii şi membrii PDL să nu meargă la vot", a declarat la un post de televiziune Victor Ponta, citat de gandul.info.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, s-a prezentat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Ulterior, DNA a transmis un comunicat de presă în care informa că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Nicolae Liviu Dragnea, secretar general al unui partid politic, pentru: folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

Liviu Dragnea, în calidate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, pe listele de alegători figurând minori şi persoane cu drept interzis de a vota.

DNA spune că Dragnea a constituit un sistem naţional de influenţă pentru a determina autorităţile publice centrale, judeţene şi locale aflate sub controlul politic al formaţiunii politice, de a se implica în: exercitarea de presiuni asupra preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnăturile alegătorilor pe listele de vot şi a introduce în urne un număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători; folosirea unei urne mobile în condiţii contrare legii (fără a exista cereri în acest sens depuse în termen şi aprobate corespunzător); obţinerea pe căi ilicite de informaţii, în fiecare oră, despre numărul de persoane care şi-au exercitat dreptul de vot şi despre modul în care s-a votat în unele secţii de votare; practicarea votului multiplu; denaturarea pe listele suplimentare a ultimei cifre a CNP al unor persoane a căror semnătură a fost falsificată pe listă, pentru a nu permite programelor de calculator specializate să identifice votul multiplu; practicarea «turismului electoral» – adică a deplasării organizate de importante mase de persoane, cu ajutorul autobuzelor, microbuzelor etc., pentru a vota multiplu, atât în secţia de votare la care au fost arondaţi, cât şi la alte secţii de votare din ţară; falsificarea de semnături în numele unor persoane decedate, ce au rămas înscrise pe listele electorale; falsificarea de semnături ale multor alegători, plecaţi din ţară în momentul referendumului; votul exercitat de minori, interzişi judecătoreşti şi persoane cărora le-a fost interzis dreptul la vot printr-o hotărâre judecătorească penală; neaplicarea autocolantelor cu menţiunea «VOTAT» pe cărţile / buletinele de identitate ale votanţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici