La mulţi ani, Constanţa! Numele oraşului a fost dat de Împăratul Constantin după sora sa vitregă

  • Prima sărbătorire a Zilei Constanţei a avut loc în anul 2002, pe 21 mai.
  • Anul trecut, din cauza pandemiei, nu s-a ţinut o festivitate în oraş.
  • La Adamclisi poţi admira monumentul lui Traian, ridicat între anii 105-106.
1953 afișări
Imaginea articolului La mulţi ani, Constanţa! Numele oraşului a fost dat de Împăratul Constantin după sora sa vitregă

Portul Tomis

De ziua sfinţilor Constantin şi Elena, se aniversează şi ziua oraşului Constanţa. Acesta este cel mai vechi oraş din România. 

Coloniştii greci din Milet au fost cei care au înfiinţat aşezarea cu numele Tomis. Aceasta era deja atestată documentar încă din 657 î.e.n. Romanii l-au cucerit în anul 71 î.e.n. Împăratul Constantin a fost cel care a dat numele de Constantiana cetăţii Tomis, dupa sora sa vitregă, Flavia Julia Constantia. 

Dacă te afli vreodată prin Constanţa şi vrei să vezi câte puţin din istoria locului, îţi spun acum unde ar trebui să mergi.

Cazinoul de pe faleza oraşului este principala atracţie. Construit în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului francez Daniel Renard, a fost inaugurat în 1910. Pe strada Remus Opreanu, aproape de faleza cazinoului, se află Farul Genovez. Acesta are o înălţime de 8 metri şi a fost construit de firma britanică Danubius and Black sea.

Anul acesta, în perioada 21-23 mai, vor fi organizate o serie de activităţi cu prilejul Zilei Constanţei.

Constănţenii sunt aşteptaţi la Muzeul de Artă Populară Constanţa, unde este prezentată publicului expoziţia de icoane vechi, de secol XIX, „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, protectorii Constanţei”.

Expoziţia reuneşte icoane pe lemn, realizate în ateliere urbane şi rurale, împărţite în mai multe registre compoziţionale, unul dintre aceste registre fiindu-le dedicat sfinţilor sărbătoriţi pe 21 mai, precum şi o icoană cu ferecătură, în care apar Împăratul Constantin şi mama sa, Elena.

Vernisajul este deschis până pe data de 23 mai şi poate fi vizitat în intervalul orar 09:00-17:00. În toată această perioadă, spaţiul virtual va găzdui o serie de acţiuni.

Activităţile sportive nu lipsesc din programul evenimentelor care au loc în acest an cu prilejul Zilei Constanţei. Vineri, 21 mai, constănţenii sunt invitaţi să se bucure de vremea frumoasă sau să asiste la acţiunile sportive care sunt organizate în oraş.

Astfel, de la ora 17:00, pe lacul Tăbăcărie se va desfăşura un concurs cu caiace de agrement, având ca punct de plecare baza nautică a salvamarilor de lângă City Park Mall.

Mai târziu, de la ora 18:30, activităţile sportive se mută în cartierul Santa Maria Bay, unde va avea loc acţiunea „Plimbare cu bicicleta prin Constanţa” pe traseul strada Jean Constantin, strada Ilarion Ciobanu, strada Publicist Constantin N. Sarry, strada Jean Constantin.

De la ora 19:00, iubitorii de sport sunt aşteptaţi la o clasă de zumba aerobic.

Evenimentele sportive vor avea loc cu respectarea normelor legale în vigoare pentru prevenirea şi combaterea infectării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici