„Lăcomia, hoţia şi batjocura lasă un râu emblematic fără apă!”. Imagini cu Dâmboviţa secată atrag atenţia ecologiştilor

  • Reprezentanţii ONG-ului Aqua Crisius trag un semnal de alarmă după ce au primit imagini cu albia Dâmboviţei care este practic secată, pe o porţiune de 100 de metri, în partea superioară, în Parcul Naţional Piatra Craiului.
  • Ei sunt de părere că acest lucru se întâmplă din cauza nerespectării debitelor de servitute şi ecologic, aval de amenajările hidrotehnice Pecineagu şi Sătic.
  • În plus, ecologiştii au găsit şi un şi o zglăvoacă, o specie de peşte protejată, moartă din cauza lipsei apei.
2472 afișări
Imaginea articolului  „Lăcomia, hoţia şi batjocura lasă un râu emblematic fără apă!”. Imagini cu Dâmboviţa secată atrag atenţia ecologiştilor

Sursa FOTO: Facebook

„<<Preţul>> unor baraje: Albie complet seacă, zglăvoace (specie strict protejată la nivel european) rămase pe uscat, râu în care acum 100 de ani trăiau lostriţe, azi traversat de pe un mal pe celălalt, în cizme, fără să le uzi sau cum e când lăcomia, hoţia şi batjocura lasă un râu emblematic fără apă! Asta se întâmplă aval de acumularea Sătic! Ok, e secetă, dar Dâmboviţa în zona Podu Dâmboviţei-Rucăr, în Parcul National Piatra Craiului cum poate arăta în halul acesta azi, la o săptămână după ce am sesizat Gărzii Naţionale de Mediu nerespectarea debitului de servitute?”, au scris reprezentanţii ONG-ului Aqua Crisius pe Facebook. Şi au postat şi imagini surprinse la faţa locului.

Andrei Togor, cel care conduce Aqua Crisius, a explicat de ce a fost făcută această postare: „Am dorit să tragem un semnal de alarmă privitor la nerespectarea debitelor de servitute şi ecologic în aval de amenajările hidrotehnice Pecineagu şi Sătic întrucât aval de Pecineagu, dar mai ales aval de Sătic, apa care rămâne, practic ce curge mai jos de baraj, este foarte puţină.”

Potrivit ecologiştilor, între Podul Dâmboviţei şi Rucăr sunt porţiuni seci, adică unde nu mai ajunge suficientă apă încât să curgă şi pe albia naturală a răului.

„Practic, acest lucru se datorează punerii în funcţiune amenajări hidrotehnice Sătic pentru că înainte, mai exact până acum 7,8 ani, nu s-a întâmplat niciodată ca Dâmboviţa să fie seacă pe tronsonul menţionat. Acest fapt implică suferinţă pentru peşti şi alte vieţuitoare acvatice” mai spune Andrei Togor.

Ce au făcut autorităţile? Un control a fost demarat, luni, în zona respectivă. Comisarii de la Garda de Mediu şi Apele Române au mers acolo şi este aşteptat raportul lor. Între timp, se pare că la mijloc este vorba despre un fenoment natural iar apa nu este pe o porţiune de 100 de metri.

„Este un fenomen natural, acolo este zona calcică şi apa se pierde sub stîncă sau intră într-o galerie săpată natural şi iese 100 m mai jos şi atunci când debitul este mic, aşa cum este acum, pentru că este secetă, nu mai curge apă deloc pe porţiunea respectivă din albia râului, rămâne seacă complet” explică Mircea Verghelet, director al Parcului Piatra Craiului.

Părerea celui care a filmat nu reprezintă opinia Aqua Crisius, ci părerea sa personală! Filmuletele sunt primite de ONG de la o persoană aflată în zonă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici