Ladislau Csendes a demisionat din funcţia de preşedinte al CNSAS invocând motive de securitate

Ladislau Csendes a demisionat, luni, din postul de preşedinte al CNSAS, invocând mai multe ameninţări primite în timp de el, dar şi de colegii săi, cea mai recentă fiind cea în care un avocat al instituţiei ar fi găsit un glonţ intrat prin geam în apartamentul său, de la etajul şapte al unui bloc.

186 afișări
Imaginea articolului Ladislau Csendes a demisionat din funcţia de preşedinte al CNSAS invocând motive de securitate

Ladislau Csendes a demisionat din funcţia de preşedinte al CNSAS invocând motive de securitate (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Motivele mele sunt în principal motive de securitate. Consider că ameninţările primite atât de mine, cât şi de colegii mei, de-a lungul timpului, dar în special în ultima perioadă au ajuns la un nivel prea mare ca să-l pot tolera. A venit momentul, consider eu, să-mi pun familia la adăpost şi să-i acord mai mult din timpul meu", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, Ladislau Csendes.

Acesta a mai spus că, în egală măsură, s-a simţit derajat şi de articolele din presă în care membrii Colegiului CNSAS erau criticaţi pentru "salariile exorbitante" pe care le-ar primi.

"Nu este nici pe departe aşa. Vă pot spune că un om cu pregătirea mea, adică un muzician, câştigă într-o orchestră în Germania de cinci ori mai mult decât câştig eu în calitate de preşedinte al CNSAS şi nu e vorba neapărat de orchestrele mari. Şi atunci, pentru ce să îndur şi să mă chinui atât de tare?", s-a întrebat acesta.

Referindu-se la ameninţările primite, Ladislau Csendes a vorbit despre "nenumărate mesaje de intimidare primite de-a lungul timpului atât de el, cât şi de ceilalţi colegi. Toate au culminat cu incidentul de săptămâna trecută atunci când, potrivit lui Ladislau Csendes, asupra apartamentului de la etajul 7 al unui imobil în care locuieşte Mihai Ionescu, unul dintre cei trei consilieri juridici care reprezintă CNSAS în sutele de procese din instanţă, s-ar fi tras cu o armă. "Glonţul a fost găsit în casă, de poliţie şi atunci am considerat că s-a mers prea departe", a spus Ladislau Csendes.

Acesta a arătat că a depus la Registratura instituţiei demisia sa din funcţia de preşedinte al CNSAS, spunând însă că va rămâne membru al Colegiului.

"I-am promis personal lui Ticu Dumitrescu să rămân preşedinte al Colegiului până după alegeri. Iată că alegerile au trecut şi consider că am nevoie de siguranţă, de linişte şi de mai mult timp cu familia mea", a conchis Ladislau Csendes.

Conform procedurii, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii ar urma ca în prima şedinţă să ia act de demisia preşedintelui şi să aleagă un suscesor al acestuia. El va fi unul din membrii Colegiului CNSAS.

Ladislau Csendes a fost ales în funcţia de preşedinte al CNSAS, în 3 iulie 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici