Lanţ uman în jurul unor vestigii antice din cetatea Tomis, ameninţate de construcţia unui bloc. VIDEO

Zeci de constănţeni au făcut, vineri, un lanţ uman în jurul unor vestigii antice din centrul oraşului, în semn de protest faţă de construirea unui bloc cu patru etaje deasupra unor vestigii ale cetăţii Tomis. „Este Hora Unirii în jurul acestei gropi”, spune un protestatar.

2288 afișări
Imaginea articolului Lanţ uman în jurul unor vestigii antice din cetatea Tomis, ameninţate de construcţia unui bloc. VIDEO

Protestatarii constănţeni sunt nemulţumiţi de faptul că viitoarea investiţie în blocul cu patru etaje va fi realizată deasupra unor vestigii ale cetăţii antice Tomis, dar şi pe una dintre ultimele bucăţi de spaţiu verde din centrul vechi al Constanţei.

Astfel, zeci de persoane au înconjurat, vineri, şantierul unde urmează să fie construit blocul şi au scandat „Nu cedăm", „Groapa să o astupăm".

„Este un protest cultural. Este hora unirii în jurul acestei gropi. Aseară se opriseră toate lucrările, dar am avut surpriza să văd că lucrările au continuat fără ca un arheolog să fie prezent la lucrări", a declarat unul dintre protestatari.

Terenul pe care urmează să fie ridicată clădirea modernă a fost întregit prin lipirea mai multor parcele obţinute în perioada 2011-2013, fie prin retrocedări, fie prin contracte de vânzare-cumpărare cu Primăria Constanţa.

În anul 2016, arheologii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa au făcut o cercetare arheologică la faţa locului şi au descoperit mai multe vestigii. În urma acestei lucrări, arheologii au propus în raportul final ca o parte dintre acestea să fie conservate in situ, iar pe o bucată de teren au dispus descărcarea arheologică.

În final, investitorul a reuşit să obţină toate avizele necesare de la Ministerul Culturii, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa, iar consilierii locali au votat, în anul 2018, avizarea planului Urbanistic de Detaliu pentru această construcţie.

La finalul anului 2019, investitorul a obţinut şi autorizaţia de construire, iar în urmă cu o săptămână a început să sape în şantier. Constănţenii s-au revoltat când excavatoarele au săpat fără supravegherea arheologilor şi au început să protesteze împotriva investiţiei.

Investitorul se apără şi spune că are toate avizele necesare.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
protest,
cetate,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici