Lazăr Comănescu, la bilanţul de final de mandat:"Este important să se realizeze succese în combaterea forţelor teroriste"

Ministrul Afacerilor Externe a declarat, joi, la bilanţul de final de mandat, că "este important să se realizeze succese în combaterea şi nimicirea forţelor teroriste", precizând şi că prezenţa minorităţilor într-o ţară, mai ales în state vecine, ar trebui să consolideze legăturile dintre state.

147 afișări
Imaginea articolului Lazăr Comănescu, la bilanţul de final de mandat:"Este important să se realizeze succese în combaterea forţelor teroriste"

Lazăr Comănescu, la bilanţul de final de mandat:"Este important să se realizeze succese în combaterea forţelor teroriste"

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a prezentat joi bilanţul instituţiei pentru perioada noimbrie 2015 – decembrie 2016, vorbind cu aceasta ocazie şi despre despre provocările la adresa spaţiului de securitate din vecinătatea României. Ministrul a subliniat că este foarte important să se găsească o soluţie pentru conflictul din Siria şi pentru ameninţările teroriste.

"Evident că este foarte important să gestionăm de o manieră conform cu interesele noastre provocările la adresa securităţii spaţiului din vecinătatea noastră. Este o chestiune esenţială. Când vorbim de vecinătate mă refer în primul rând la vecinătatea estică, pentru că oricine se uită pe harta lumii vede de unde vin provocările cele mai importante, dar am în vedere şi vecinătatea sudică, pentru că nu se poate face o separare, inclusiv dacă avem în vedere actorii implicaţi într-o zonă sau alta şi impactul pe care activitatea unui actor poate să îl aibă într-o anumită zonă sau alta. Am spus de mai multe ori, este foarte important să se găsească cât mai rapid o soluţie la conflictul din Siria, să se realizeze succese în combaterea şi nimicirea forţelor teroriste, dar acest lucru trebuie să se facă în condiţiile în care se acordă o atenţie la fel de mare şi altor provocări, fie că vin din Sud sau din Est sau din altă parte", a mai spus Lazăr Comănescu.

Lazăr Comănescu a vorbit şi despre relaţiile dintre România şi Ungaria în urma declaraţiilor premierului Ungariei, Viktor Orban, la adresa României, cu privire la faptul că maghiarii nu au ce sărbători de 1 decembrie, interzicând diplomaţilor maghiari să participe la manifestaţii. Fiind întrebat de jurnalişti care a fost mesajul transmis la întâlnirea cu omologul său maghiar, Peter Szijjarto, cu privire la declaraţiile venite de la Budapesta, Lazăr Comănescu a declarat că a avut cu acesta o discuţie amicală şi că prezenţa minorităţilor într-o ţară şi mai ales în ţări vecine ar trebui să consolideze legăturile dintre state. Ministrul român de externe a sfătuit politicienii să aibă mai multă grijă când abordează subiecte sensibile în campaniile electorale.

"Am avut o discuţie amicală şi onestă. (...) Am fost foarte clar în a transmite mesajul că spiritul de cooperare despre care am pomenit împreună când a fost prietenul meu aici la Bucureşti nu se reflectă în asemenea abordări şi că este cazul să reflectăm asupra modului în care reacţionăm, acţionăm, ne poziţionăm astfel încât să mergem înainte, să evităm să aducem asperităţi în acest mers înainte. Consider că este extrem de important să se înţeleagă de către toţi că existenţa unor minorităţi într-o ţară sau alta, cu atât mai mult în ţări vecine, trebuie să se considere punţi de legătură şi nu un factor de dispută, de disensiune. Acest lucru trebuie înţeles de către toţi factorii politici. Inclusiv în campaniile electorale, politicienii trebuie să fie mai grijulii cu privire la aducerea în discuţie în campanie a chestiunilor de sensibilitate. Nu are importanţă din ce direcţie", a declarat Lazăr Comănescu.

Cu privire la relaţia dintre România şi Statele Unite ale Americii după preluarea mandatului de preşedinte de către Donald Trump, ministrul de Externe este de părere că parteneriatul româno-american are în continuare oportunităţi reale de consolidare, ambele părţi fiind conştiente de importanţa continuării unei puternice legături transatlantice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici