Lector citat ca expert într-un proces între Consiliul Local şi Chevron deşi compania are contract cu facultatea

Un lector de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi a fost citat ca expert independent într-un proces între Consiliul Local Băcani şi Prefectura Vaslui privind exploatarea gazelor de şist de către Chevron, deşi între companie şi universitate există un contract de colaborare în perioada 2012-2015.

108 afișări
Imaginea articolului Lector citat ca expert într-un proces între Consiliul Local şi Chevron deşi compania are contract cu facultatea

Lector citat ca expert într-un proces între Consiliul Local şi Chevron deşi compania are contract cu facultatea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Daniel Ţabără, lector al Departamentului de Geologie al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, a fost citat de către Curtea de Apel Iaşi ca expert independent într-un proces dintre Consiliul Local al comunei vasluiene Băcani şi Prefectura Vaslui privind o hotărâre de CL prin care se interzicea explorarea şi exploarea gazelor de şist, de către Chevron, pe teritoriul comunei.

Marţi, Curtea de Apel Iaşi a dat o decizie favorabilă Chevron în dosarul în care Instituţia Prefectului judeţului Vaslui a dat în judecată administraţia comunei Băcani. În acest dosar Chevron a intervenit în numele Prefecturii Vaslui, în timp ce Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul", coordonată de Nicușor Dan, a intervenit în numele Consiliului Local Băcani.

"Anulează în parte HCL 8/2012 în ce priveşte pct. 4 şi 1 în partea care interzice explorarea - dezvoltarea - exploatarea gazelor de şist, în măsura în care interdicţia s-ar aplica terenurilor ce nu fac parte din patrimoniul comunei Băcani", se precizează în minută.

La acest proces a fost chemat ca expert independent lectorul Daniel Ţabără, de la Departamentul de Geologie, Facultatea de Geografie şi Geologie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" a reclamat că judecătorii Curţii de Apel Iaşi nu l-au recuzat pe lector, deşi organizaţia a prezentat date instanţei de judecată că între UAIC şi Chevron există un contract de colaborare pe perioada 2012-2015.

"Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», prin Departamentul de Geologie, avea în desfăşurare contractul de servicii nr. C981073 cu Chevron România, pe perioada 2012-2015. Practic, întreg Departamentul de Geologie era plătit de Chevron România prin acest contract de servicii. [...] Deşi Curtea de Apel Iaşi a fost înştiinţată asupra acestui element de incompatibilitate, CA Iaşi a păstrat în cauză ca specialist pe domnul Daniel Ţabără, respingând cererea de recuzare. [...] Fără nicio surpriză, prin punctul său de vedere, domnul Daniel Ţabără a sprijinit poziţia Chevron", au precizat reprezentanţii Asociaţiei Salvaţia Bucureştiul.

Lectorul a fost chemat în instanţă să-şi exprime părerea, ca expert independent, dacă gazele de şist sunt prevăzute sau nu de Legea petrolului 238/2004. Dacă acestea sunt prevăzute de lege, atunci ele sunt în proprietatea statului şi Consiliul Local nu ar fi putut da o hotărâre cu privire la explorarea acestora, iar dacă acestea nu sunt prevăzute de lege atunci ar intra în atribuţiile Consiliului Local gestionarea lor.

Contactat telefonic de corespondentul MEDIAFAX, lect.dr. Daniel Ţabără a precizat că el a ajuns în instanţă fiindcă a fost citat, fără să îşi dorească acest lucru şi că părerea sa a fost "pur ştiinţifică".

"Am avut o solicitare din partea Curţii de Apel. Ni s-a solicitat un răspuns vizavi de Legea petrolului din România. Am format un răspuns, aşa cum mi s-a solicitat, am trimis, am crezut că totul s-a terminat până când am fost citat la Curtea de Apel. Cumva am fost obligat să merg acolo, deşi iniţial nu am vrut, dar după ce am primit citaţia am sunat şi am vorbit cu grefierul şi mi s-a explicat că trebuie să fiu prezent. Mi-am expus punctul de vedere, ce se întâmplă mai departe nu mă interesează. Am fost întrebat despre o chestiune strict ştiinţifică în ceea ce priveşte o interpretare a unui articol din Legea petrolului. Nu eu am contract cu Chevron, este un contract între Universitatea «Cuza» şi o firmă economică. M-aş fi bucurat să fiu recuzat sau să nu mi se ia în considerare opinia, doar că nu eu am decis acest lucru. Am ajuns acolo forţat de împrejurări", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, lect.dr. Daniel Ţabără.

În CV-ul lui Ţabără apare trecut, în dreptul granturilor de cercetare, contractul de cercetare C981073 dintre Chevron România şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Acesta predă la universitate încă din 2001, după ce şi-a făcut studiile de licenţă, master şi doctorat în domeniu, la Facultatea de Geografie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici