Legea de aprobare a OUG 37/2009 privind administraţia publică, neconstituţională

Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că este neconstituţională Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice, întrucât nu s-au respectat normele de adoptare a ei.

436 afișări
Imaginea articolului Legea de aprobare a OUG 37/2009 privind administraţia publică, neconstituţională

Legea de aprobare a OUG 37/2009 privind administraţia publică, neconstituţională (Imagine din arhivă; Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

În şedinţa de miercuri, Curtea Constituţională s-a pronunţat, în cadrul controlului anterior promulgării legii, prevăzut de art.146 lit.a) din Constituţie, asupra obiecţiei de neconstituţionalitate a Legii de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 37/2009 privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice.

În urma deliberării, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că legea este neconstituţională, ca urmare a încălcării normelor privitoare la adoptarea ordonanţei de urgenţă prevăzute de art.115 alin.(6) din Legea fundamentală. Articolul 115, alineatul 6 din Constituţie prevede că "ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică".

Motivarea soluţiei va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

Deputaţii PNL şi UDMR au depus în 26 iunie sesizarea cu privire la neconstituţionalitatea Legii pentru aprobarea Ordonanţei 37/2009 privind conducerea instituţiilor deconcentrate.

"În textul sesizării, depusă de liberali la Curtea Constitutională, printre criticile de neconstituţionalitate aduse acestui act normativ care a fost emis cu singurul scop de a repolitiza complet structurile deconcentrate ale ministerelor, aducându-se astfel prejudicii grave calităţii actului de administraţie publică din România, prin reintroducerea ca singur criteriu de promovare în funcţiile de conducere apartenenţa politică la partidul sau partidele de guvernare, se face referire şi la faptul că, în urma modificării Ordonanţei de Urgenţă de către Camera Deputaţilor, acest act normativ are consecinţe asupra salarizării, lucru care reclama obligaţia de informare a Guvernului, care trebuia să se pronunţe asupra impactului acestor modificări asupra bugetului de stat. Or, această informare a lipsit cu desăvârşire", se arăta într-un comunicat semnat de deputatul liberal Ciprian Dobre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici