Legea educaţiei, neconstituţională

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că este neconstituţională Legea educaţiei. În urma deliberărilor din 4 noiembrie, nu s-a obţinut majoritatea de voturi pentru adoptarea unei decizii, astfel că judecătorii Curţii Constituţionale au dispus repunerea pe rol a dosarului şi rediscutarea în 18 noiembrie.

63 afișări
Imaginea articolului Legea educaţiei, neconstituţională

Legea educaţiei, neconstituţională (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Parlamentarii liberali au susţinut că Legea educaţiei naţionale încalcă trei articole, printre care articolul 40, alineatul 3, potrivit căruia "nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică".

În plus, potrivit liberalilor, Legea educaţiei încalcă principiul egalităţii de şanse, garantate de articolul 4, alineatul 2 din Constituţie, articolul 16, alineatul 1 potrivit căruia "cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări" şi alineatul 2 potrivit căruia "nimeni nu este mai presus de lege", precum şi articolul 32, alineatul 6, conform căruia "autonomia universitară este garantată".

Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament în 15 septembrie, pe legile educaţiei, reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice şi a salarizării unice pentru bugetari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici