Legea salarizării stârneşte PROTESTE în ţară: angajaţii din domeniul sanitar-veterinar au ieşit în Alba/ Aproximativ 100 de profesorii şi muzeografi au ieşit în stradă la Iaşi

Circa 50 de angajaţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba protestează, luni, în faţa instituţiei, nemulţumiţi de Legea salarizării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

966 afișări
Imaginea articolului Legea salarizării stârneşte PROTESTE în ţară: angajaţii din domeniul sanitar-veterinar au ieşit în Alba/ Aproximativ 100 de profesorii şi muzeografi au ieşit în stradă la Iaşi

PROTEST la DSVSA Alba: Angajaţii au întrerupt lucrul, nemulţumiţi de Legea salarizării

Ana Camelia Sârb, consilier superior, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că protestul de luni este unul spontan, la care participă ”toată instituţia”, angajaţii fiind nemulţumiţi că, potrivit proiectului Legii salarizării, vor avea venituri mai mici.

”Suntem foarte nemulţumiţi de actualul proiect de Lege al salarizării care este discriminatoriu. Cu toate că ni s-a promis o menţinere a salariilor, a veniturilor, în actualul proiect de lege, prin analiză se constată o reducere a drepturilor salariale cu până la 20-25%. Un alt aspect este legat de faptul că la nivel teritorial se face o discriminare între recunoaşterea drepturilor personalului contractual şi funcţionarilor publici. În sensul că se recunoaşte personalului contractual condiţiile de muncă, riscul pe care îl implică meseria, iar pentru funcţionarii publici din acelaşi loc de muncă nu este recunoscut acest drept. Şi un alt aspect este legat de faptul că la nivel central se recunoaşte implicarea în apărarea şi menţinerea sănătăţii oamenilor şi animalelor, lucru care nu se răsfrânge la nivel teritorial, fapt care la fel implică o reducere a drepturilor care ni se cuvin”, a spus Ana Camelia Sârb.

Angajaţii DSVSA Alba, o parte dintre ei îmbrăcaţi cu halate albe, afişează mesaje precum: ”Legea salarizării”, ”Nu discriminaţi instituţiile publice” sau ”Tratament egal pentru toţi angajaţii”.

 

 

Activitatea cu publicul este întreruptă luni dimineaţa.

Potrivit angajaţilor, dacă protestul spontan nu va fi luat în considerare de guvernanţi, sunt dispuşi să facă grevă generală.

Aproximativ 100 de profesorii şi muzeografi au ieşit în stradă la Iaşi

Aproximativ o sută de cadre didactice şi angajaţi ai Muzeului Literaturii Române Iaşi au pichetat, luni, timp de două ore, Prefectura Iaşi, nemulţumiţi de prevederile proiectului Legii de salarizare. "Cereşetori din toate muzeele, uniţi-vă!" - a fost mesajul de pe o pancartă.

Protestatarii au afişat pancarte pe care scria "Muzeele protestează", "Trăiţi şi voi cu salarii de la noi" sau "Cereşetori din toate muzeele, uniţi-vă!", transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

 

Profesorii se plâng de faptul că Legea salarizării unitare aşează cadrele didactice în coada listei în ceea ce priveşte top-ul salariilor şi că nu s-au respectat promisiunile făcute în campania electorală. Atunci, spun cadrele didactice, li s-a promis că vor avea salarii majorate cu 20 de procente de la 1 iulie.

"Noua Lege a salarizării, promisiunile făcute în campania electorală care nu se îndeplinesc, tot ne amână de pe o zi pe alta, plus că în acest moment se lucrează la noua lege a învăţământului, iar noi suntem undeva la periferie, atât din punctul de vedere al salarizării, cât şi din punct de vedere al investiţiilor din învăţământ. Conform vechii legi a salarizării, noi aveam 15 trepte şi un punct de plecare de 5.30. Acum aveam 12 trepte şi un punct de plecare de 2.50, în raport cu alte categorii noi suntem în pragul cel mai de jos al salarizării", a declarat prof. Luchian Marcel.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, Laviniu Lăcustă, a declarat că sindicaliştii cer clasei politice şi preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să îşi respecte promisiunile făcute în campania electorală şi să acorde 20 de procente angajaţilor din învăţământul preuniversitar începând cu 1 iulie 2017.

”Cerem ca poziţionarea angajaţilor din învăţământ să fie una corectă, una care să aibă corespondent în sintagma <învăţământ, prioritate naţională>. Nu este posibil ca 2.21 să reprezinte maximum de coeficient pe care îl poate obţine un angajat, profesor cu 25 de ani vechime şi gradul didactic I", a spus Laviniu Lăcustă.

Pe de altă parte, angajaţii Muzeului Literaturii Române cer să fie plătiţi precum angajaţii din instituţiile de spectacole.

"Lucrez la Muzeul Literaturii Române şi am venit să îmi cer drepturile şi condiţii mai bune de lucru. Lucrăm în mediu nociv pentru organism opt ore pe zi şi suntem plătiţi la o jumătate de oră, o oră cel mult. Noi nu lucrăm o jumătate de oră, o oră, lucrăm opt ore pe zi în muzeu, sunt medii toxice pentru om când lucrezi perioade mari de timp. În momentul acesta, după 12 ani de muncă în muzeu, am salariul un pic mai mare decât salariul minim pe economie", a declarat George Drâmbei, angajat al Muzeului Literaturii Române Iaşi.

Circa o sută de grefieri din Alba au întrerupt activitatea şi protestează faţă de Legea salarizării

Circa o sută de grefieri din Alba au întrerupt, luni, activitatea şi protestează faţă de Legea salarizării, despre care susţin că le va afecta veniturile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Grefierii din Alba şi personalul auxiliar şi conex din cadrul instanţelor protestează, luni, în faţa Judecătoriei Alba Iulia, nemulţumiţi de Legea salarizării.

Raul Nicolae Ban, grefier în cadrul Judecătoriei Alba Iulia, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la protest participă circa o sută de persoane de la instanţele din Alba, nemulţumite că, potrivi proiectului Legii salarizării, veniturile lor vor scădea semnificativ.

”Personalul din justiţie, din cadrul Judecătoriei Alba Iulia, Tribunalului Alba, Curţii de Apel Alba Iulia, protestează nemulţumit de Legea salarizării, care afectează veniturile, în sensul scăderii acestora. Veniturile vor scădea semnificativ. În total protestează circa 100 de persoane”, a spus Raul Ban.

Potrivit acestuia, la protest participă şi specialişti IT, care sunt şi ei afectaţi de Legea salarizării.

Majoritatea angajaţilor care protestează sunt îmbrăcaţi în robe.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Judecătoria Alba Iulia, protestul s-a declanşat ca urmare a nemulţumirilor personalului cu privire la dispoziţiile Legii salarizării unitare.

”Vă facem cunoscut că în cadrul personalului auxiliar de specialitate şi conex din instanţele judecătoreşti şi parchete există o nemulţumire profundă faţă de modul de aplicare a dispoziţiilor legale în materia salarizării acestor categorii de personal, aspect ce va conduce, iminent, la declanşarea unor noi forme de protest. De asemenea, vă informăm că vom recurge la toate acţiunile legale în vederea respectării drepturilor acestor categorii, drepturi ce decurg din lege şi care sunt încălcate abuziv. Totodată, vă facem cunoscut că suntem în imposibilitatea de a gestiona eventuale forme de protest spontan ce se pot declanşa la nivelul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea”, se arată în comunicat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici