Leonard Orban: Toate proiectele POSDRU verificate de Comisia Europeană conţineau nereguli

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, vineri, la Mamaia, că în toate proiectele verificate de Comisia Europeană din cadrul POSDRU au fost găsite nereguli, care nu fuseseră depistate de autorităţile române, astfel fiind pusă sub semnul întrebării funcţionarea întregului sistem.

1141 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: Toate proiectele POSDRU verificate de Comisia Europeană conţineau nereguli

Leonard Orban (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Aceste chestiuni de sistem, care arată că sistemul nu a funcţionat, au fost identificate nu de către autorităţile române, ci de Comisia Europeană. E normal ca în momentul de faţă întreg sistemul să fie pus sub semnul întrebării. Comisia a verificat un număr important de proiecte, toate, fără excepţie, aveau probleme, mai mari sau mai mici", a declarat Leonard Orban.

El a prezentat şi câteva probleme legate de Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) şi a precizat că iniţial procedurile prevedeau nişte reguli, dar treptat acestea au devenit din ce în ce mai flexibile.

"Sunt proiecte din care unele strategice, strategic însemnând peste cinci milioane de euro, în care ponderea salariilor a depăşit 80 la sută, este ceva inimaginabil. Iniţial, procedurile prevedeau nişte reguli, treptat, nu ştiu cum s-a întâmplat, de procedurile au devenit din ce în ce mai flexibile, au permis din ce în ce mai multe lucruri şi s-a ajuns la situaţia în care au fost acceptate la finanţare o serie întreagă de proiecte", a explicat ministrul Afacerilor Externe.

El a menţionat că au fost acceptate chiar şi proiecte care nu ar fi trebuit finanţate în cadrul acestui program.

"Ce facem cu proiectele care au fost finanţate şi care în mod normal nu ar fi trebuit să fie finanţate? Vă dau un singur exemplu: au fost proiecte în baza cărora unii din zona educaţională, mai precis inspectorii şcolari, au fost incluşi în asemenea proiecte, deşi conform prevederilor legale ar fi trebuit să fie organizate proceduri de achiziţii publice, nu s-a făcut aşa, deci toate aceste proiecte sunt sub semnul întrebării", a mai spus Leonard Orban.

Ministrul a explicat că s-au făcut şi lucruri bune, dând ca exemplu proiecte destinate copiilor romi şi că lucrurile trebuie redresate cât mai rapid.

"Am văzut proiecte destinate copiilor romi extraordinare, dar am văzut şi proiecte în care, în principal, s-a dorit o salarizare suplimentară din diferite zone şi e păcat, proiecte de calificare profesională care nu aveau niciun fel de justificare, erau doar să fie cheltuiţi banii. Acum suntem în momentul în care dacă nu o să facem aceste schimbări rapide punem sub semnul întrebării şi ce va fi din 2014 încolo. Sper să putem redresa într-un timp scurt ceea ce nu s-a făcut într-o perioadă atât de lungă", a mai declarat ministrul Leonard Orban.

Leonard Orban a participat, vineri, la conferinţa "Creşterea absorţiei fondurilor structurale şi de coeziune", desfăşurată în Mamaia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici