Lia Savonea spune că raportul GRECO conţine „erori factuale evidente”: CSM va analiza sub toate aspectele

Preşedintele CSM Lia Savonea a precizat că instituţia va analiza raportul GRECO, sub toate aspectele, inclusiv cel al „erorilor factuale evidente” şi face un apel la o abordare echilibrată a situaţiei. Savonea spune că problemele reale din justiţie sunt marginalizate.

2756 afișări
Imaginea articolului Lia Savonea spune că raportul GRECO conţine „erori factuale evidente”: CSM va analiza sub toate aspectele

Lia Savonea spune că raportul GRECO conţine „erori factuale evidente”: CSM va analiza sub toate aspectele

„Pe fondul amplificării dezbaterilor publice şi multiplicării mesajelor, inclusiv imperative, lansate după publicarea Raportului GRECO, referitoare la instituţii din cadrul Autorităţii Judecătoreşti, în calitate de Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii înţeleg să fac un apel la o abordare echilibrată, calmă şi obiectivă a situaţiei, cu argumente legale şi de natură tehnică. Organizarea judiciară şi buna funcţionare a sistemului de justiţie implică, cu necesitate, o analiză complexă în cadrul instituţional bine determinat de lege, abstras de orice context cu potenţial politic şi de orice interpretare trunchiată ori neadevărată a realităţii”, subliniază Lia Savonea, printr-un comunicat de presă.

Şefa CSM reiterează nevoia unei dezbateri „şi nu doar de suprafaţă”, iar „Consiliul (...) va analiza prezentul raport GRECO sub toate aspectele, inclusiv al celor ce conţin erori factuale evidente”.

„O astfel de analiză se impune cu atât mai mult cu cât pe masa Consiliului se află în aşteptare pentru a fi dezbătute şi alte lucrări aflate în conexiune cu dezideratul asigurării unei justiţii care trebuie să funcţioneze la standarde europene. Fără a ne îndepărta de la valorile, principiile şi de la obligaţiile ce ne revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene, consider că, în egală măsură, realităţile din justiţia noastră relevate în ultima vreme nu pot fi nici acestea ignorate ori bagatelizate”, mai punctează Savonea.

Preşedintele Consiliului atrage atenţia asupra riscului de abatere de la respectarea independenţei justiţiei.

„Problemele reale din justiţie şi care merită, cu adevărat, o dezbatere serioasă par marginalizate, în detrimentul cetăţenilor ca beneficiari ai actului de justiţie”, mai spune Lia Savonea.

România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei, transmite Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Taguri:
savonea,
csm,
greco

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici