Lider de sindicat la Nokia: Trebuie să fiu mulţumit de negocieri, am obţinut maximum în condiţiile actuale

Liderii sindicali de la Nokia spun că rezultatul negocierilor cu reprezentanţii companiei pentru pachetul de asistenţă socială pentru angajaţii ce vor fi disponibilizaţi "a fost maximum" ce se putea obţine şi că, pe lângă salarii compensatorii, angajaţii vor primi câte un smartphone produs la Jucu.

314 afișări
Imaginea articolului Lider de sindicat la Nokia: Trebuie să fiu mulţumit de negocieri, am obţinut maximum în condiţiile actuale

Lider de sindicat la Nokia: Trebuie să fiu mulţumit de negocieri, am obţinut maximum în condiţiile actuale (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax foto)

Liderul Sindicatului "Nokia Metal", Valentin Ilcaş, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în cadrul negocierilor purtate timp de o lună de sindicate cu reprezentanţii Nokia s-a ţinut cont şi de contextul economic internaţional, de criza economică şi de dificultăţile companiei finlandeze, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Discuţiile avute de sindicatele de la fabrica Nokia din Jucu cu conducerea Nokia, legat de pachetul compensator pe care îl vor primi colegii noştri, au durat o lună. Trebuie să fiu mulţumit de acest rezultat, a fost maximum ce am putut obţine în condiţiile socio-economice actuale. S-a ţinut cont şi de situaţia numită criză economică şi de dificultăţile companiei Nokia, de recesiune şi de contextul internaţional. E cel mai avantajos pachet pe care l-am putut obţine", a spus Ilcaş.

El a precizat că regula care se aplică în toate fabricile Nokia în ceea ce priveşte salariile compensatorii, şi anume acordarea acestora în funcţie de vechimea în fabrică, se aplică şi în cazul persoanelor disponibilizate la fabrica din Jucu, iar fiecare angajat va primi din start trei salarii compensatorii, cărora li se adaugă câte un salariu pentru fiecare an de vechime în fabrică.

"Cei mai vechi vor lua maximum şapte, poate chiar opt salarii, dacă sunt angajaţi din anul 2007. Pentru fiecare persoană se va face calculul în funcţie de salariul de încadrare al fiecăruia", a precizat Valentin Ilcaş, adăugând că salariul mediu pentru majoritatea angajaţilor Nokia este de 1.000 de lei brut.

Salariile compensatorii se vor acorda începând cu aprilie 2012. Pe lângă salariile compensatorii, angajaţii disponibilizaţi vor primi un telefon mobil Nokia 500, primul smartphone produs în Jucu, care costă 165 de euro bucata, prima de Crăciun de 200 de lei şi vor putea accesa suma de 500 de euro net pentru ajutor antreprenorial.

Şi liderul Sindicatului Liber din cadrul fabricii Nokia, Cristian Copil, s-a declarat mulţumit de rezultatul negocierilor.

Compania Nokia şi sindicatele au anunţat, joi seară, semnarea unui acord pentru sprijinirea angajaţilor fabricii din Jucu care vor fi disponibilizaţi, acord care prevede atât plăţi compensatorii, cât şi consultanţă în vederea reangajării, pachete de training şi dezvoltare şi suport pentru antreprenori.

Reprezentanţii companiei susţin că pachetele compensatorii sunt peste nivelul prevăzut în clauzele contractului colectiv de muncă actual, depăşind prevederile legislaţiei din România şi reprezentând trei salarii de încadrare pentru fiecare angajat în cauză, cărora li se adaugă un salariu lunar pentru fiecare an de vechime în companie.

La fabrica Nokia din Jucu vor beneficia de pachetul social negociat de sindicate cu reprezentanţii companiei un număr de 1.830 de angajaţi care vor fi disponibilizaţi.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici