Lider Sanitas: 2010 trebuie să fie ultimul an de sacrificiu din sistemul sanitar, vor urma proteste

Liderul Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, consideră că 2010 ar trebui să fie "ultimul an de sacrificiu" pentru personalul din sistemul sanitar şi avertizează că, de anul viitor, sindicaliştii vor relua acţiuni de protest pentru a obţine ceea ce li se cuvine.

34 afișări
Imaginea articolului Lider Sanitas: 2010 trebuie să fie ultimul an de sacrificiu din sistemul sanitar, vor urma proteste

Lider Sanitas: 2010 trebuie să fie ultimul an de sacrificiu din sistemul sanitar, vor urma proteste (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Petcu a declarat, miercuri, la inaugurarea noului sediu al Sanitas din Cluj, că trebuie luate măsuri pentru a opri "exodul" medicilor şi al asistentelor din România, în condiţiile în care în sistemul sanitar se înregistrează un deficit de 27.000 de persoane.

"Vreau să transmit un mesaj de Ziua Naţională a Sănătăţii şi cred că anul acesta ar trebui să fie ultimul an de sacrificiu pentru personalul din sistemul sanitar. Am înţeles că această perioadă de criză trebuie să aducă şi insatisfacţii şi le-am acceptat, considerând că interesul naţional trebuie să primeze, dar acesta este momentul când trebuie să spunem «stop». După acest an, ne propunem să reluăm acţiunile noastre de recâştigare a drepturilor pierdute şi de a obţine drepturi noi", a afirmat Petcu.

Potrivit acestuia, personalul sanitar nu este beneficiarul unei poziţii adecvate în societatea românească şi continuă să ocupe o poziţie "nu tocmai onorantă în sistemul bugetar".

"Este un ultim semnal înainte de a pierde profesioniştii din sistemul sanitar, unde ne confruntăm cu un exod masiv al personalului, care nu mai acceptă condiţiile din sistemul sanitar românesc. Pe un astfel de fond, colegii mei vor fi pregătiţi, dacă nu vor găsi deschidere la CNAS şi Ministerul Sănătăţii, să se mobilizeze şi, prin acţiuni sindicale, de protest, poate chiar mai dure decât ne-am obişnuit în ultima perioadă, să putem obţine ceea ce ni se cuvine cu adevărat", a precizat liderul Sanitas.

Acesta a subliniat că problema cea mai acută din sistemul sanitar va fi cea a descentralizării, care, dacă nu va fi însoţită şi de o descentralizare a fondurilor, "va fi doar o formă mascată de a sacrifica unităţi sanitare".

"Asta înseamnă pierderea locurilor de muncă, ceea ce nu este de acceptat. Ne-am propus ca în anul 2010 să nu pierdem niciun salariat din sistemul sanitar şi, dacă se poate, să păstrăm integral drepturile câştigate în ultimii 20 de ani", a spus Marius Petcu.

El a menţionat că Sanitas va organiza, în 15 aprilie, un Consiliu Naţional la care este invitat şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, pentru a discuta despre procesul de descentralizare.

"I-am sugerat chiar să amâne acest proces de descentralizare până la 1 ianuarie 2011", a afirmat Petcu.

Pentru oprirea exodului de cadre medicale, medici sau asistente, sindicaliştii de la Sanitas consideră că ar trebui să fie acordate majorări salariale sau drepturi de natură să îi "ancoreze" în sistem.

"Prin noua lege de salarizare, anumite drepturi câştigate au fost pierdute. Avem un deficit de 27.000 de persoane din sistemul sanitar", a menţionat Marius Petcu.

Liderul Sanitas a participat, miercuri, la Cluj-Napoca, la inaugurarea noului sediu al filialei Cluj a Sanitas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici