Liderii UE, NATO şi ONU, prezenţi în aceste zile la Bucureşti, au primit mii de plângeri ale românilor împotriva jandarmilor

Reprezentanţii Declic susţin că liderii UE, NATO şi ONU au primit peste 4.200 de plângeri ale românilor împotriva jandarmilor, în care subliniază că cer retragerea acestora din misiunile externe, din cauza violenţelor exercitate în 10 august 2018 asupra protestatarilor paşnici.

911 afișări
Imaginea articolului Liderii UE, NATO şi ONU, prezenţi în aceste zile la Bucureşti, au primit mii de plângeri ale românilor împotriva jandarmilor

Liderii UE, NATO şi ONU, prezenţi la Bucureşti, au primit peste 4.200 plângeri ale românilor împotriva jandarmilor

„Inbox-urile celor mai importanţi lideri ai UE, NATO şi ONU, prezenţi zilele acestea în România, asaltate de peste 4200 de plângeri ale românilor împotriva jandarmilor. Cetăţenii le solicită Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, şi secretarului general adjunct al ONU, Jean-Pierre Lacroix, retragerea jandarmilor din misiunile externe, din cauza violenţelor exercitate asupra protestatarilor paşnici în 10 august 2018”, arată Declic, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată arată că românii au trimis o scrisoare, la iniţiativa comunităţii Declic, în care se precizează că jandarmii au folosit gaze lacrimogene la protestul din 10 august fără să ia în calcul cetăţenii paşnici.

”Jandarmii au încălcat ghidul de bune practici pentru forţele de ordine al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care prevede că dispersarea unei manifestaţii este ultima soluţie a autorităţilor. La protestul din 10 august, jandarmii au intervenit în forţă, au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu şrapnel şi tunuri cu apă, fără să ia în calcul că expun mii de oameni de toate vârstele, paşnici, inclusiv copii, bătrâni şi femei însărcinate care îşi exercitau dreptul democratic de a protesta”, se arată în scrisoarea trimisă prin e-mail de români.

Scrisoarea comunităţii Declic a fost transmisă către liderii UE, NATO, ONU, OSCE şi Jandarmeria Europeană.

”Doamnă Mogherini, domnilor Lacroix şi Stoltenberg, jandarmii care vă protejează zilele acestea în România sunt aceiaşi care, în 10 august 2018, au lovit şi gazat fără menajamente femei însărcinate, copii şi bătrâni care îşi exercitau paşnic dreptul democratic de a protesta. Nu le permiteţi să aibă onoarea de a vă însoţi şi luaţi în calcul mesajul românilor care v-au scris şi vă solicită retragerea jandarmilor din misiunile internaţionale de menţinere a păcii”, a declarat Roxana Pencea Brădăţan, campaigner Declic.

Mesajele trimise prin e-mail vin după ce peste 80.000 de cetăţeni au semnat petiţia ”Jandarmeria e toxică. Cerem ajutorul ONU”, în care susţin retragerea jandarmilor din misiunile internaţionale NATO, UE, OSCE, după ce aceştia ar fi agresat, la protestul din 10 august 2018, mii de manifestanţi paşnici.

„În acest moment, în urma petiţiei iniţiate de comunitatea Declic, Organizaţia Naţiunilor Unite a demarat o anchetă şi cere explicaţii statului român pentru violenţele de la protestul diasporei. În luna martie este preconizată finalizarea anchetei ONU”, mai arată Declic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici