Liderul sindicaliştilor din penitenciare, despre crima din Mediaş: Îl avertizăm pe Toader că dezinformarea se pedepseşte cu închisoare

Sorin Dumitraşcu, liderul sindicaliştilor din penitenciare, spune că Tudorel Toader a dezinformat când a declarat că autorul crimei de la Mediaş nu a fost eliberat în baza recursului compensatoriu, în vreme ce, în realitate, acesta ar fi fost liberat condiţionat în mai 2019 sau la termen în 2021.

10796 afișări
Imaginea articolului Liderul sindicaliştilor din penitenciare, despre crima din Mediaş: Îl avertizăm pe Toader că dezinformarea se pedepseşte cu închisoare

Liderul sindicaliştilor din penitenciare, despre crima din Mediaş: Îl avertizăm pe Toader că dezinformarea se pedepseşte cu închisoare

„Îl avertizăm pe ministrul Toader că infracţiunea de comunicare de informaţii false se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. În data de 16 ianuarie 2019, Tudorel Toader - încă ministru al justiţiei - informa opinia publică despre faptul că "autorul crimei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu". (...) În realitate, în situaţia în care nu ar fi existat aşa-numita lege a recursului compensatoriu, cel cunoscut drept criminalul de la Mediaş ar fi fost liberat condiţionat în luna Mai 2019, iar la termen în luna August 2021”, precziează Sorin Dumitraşcu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), printr-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, informaţiile sunt incluse în dosarul de penitenciar al deţinutului Rusu Marius. Dumitraşcu mai precizează că Legea recursului compensatoriu, intrată în vigoare la data de 19.10.2017, a obligat administraţia Penitenciarului Deva să-l analizeze pe deţinut în comisia de liberare condiţionată în data de 23 octombrie 2017, acesta beneficiind, la momentul primei evaluări, de scăderea din pedeapsă a unui număr de 372 de zile de închisoare ca urmare a aplicării legii.

„Această primă Comisie de liberare condiţionată a hotărât, la acea dată, amânarea liberării deţinutului Rusu Marius pentru o perioadă de 6 luni, din cauza naturii şi gravităţii infracţiunii săvârşite, situaţiei disciplinare şi conduitei acestuia, urmând ca acesta să fie reanalizat, în data de 03.05.2018, dată la care a şi fost propus Judecătoriei Deva pentru liberare. Dacă nu ar fi existat legea recursului compensatoriu, criminalul de la Mediaş ar fi fost analizat în prima comisie de liberare condiţionată a Penitenciarului Deva în luna Noiembrie 2018, iar în cea de-a doua comisie - dacă ar fi fost amânat pentru aceleaşi motive - în luna Mai 2019. Prin urmare, azi, Rusu Marius nu era in libertate, iar tânărul din Mediaş nu era ucis”, mai spune liderul federaţiei.

În sursa citată este atrasă atenţia că din cei peste 14.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu de până la acest moment, peste 70% vor recidiva într-un orizont de timp de 1 - 3 ani de la momentul actual.

„Ceea ce înseamnă că, doar pentru primul an de aplicare, recursul compensatoriu va contribui la fenomenul infracţionalităţii cu peste 10.000 de recidivişti din promoţia Toader. Având în vedere dimensiunea acestui dezastru pentru siguranţa cetăţenilor şi repetatele încercări de dezinformare a opiniei publice reamintim ministrului Toader că infracţiunea constând în "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora" este sancţionată cu închisoare de la 1 la 5 ani”, mai spune Dumitraşcu.

Precizările vin după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus într-o declaraţie de presă că autorul crimei de la Mediaş nu face parte din categoria celor ce au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu. Totodată, Administraţia Naţională a Penitenciarelor arată că fostul deţinut ar fi fost eliberat şi în condiţiile în care Legea recursului compensatoriu nu ar fi produs efecte, cazul său putând fi analizat în comisia de liberare condiţionată chiar cu două luni înainte.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Un tânăr de 25 de ani a murit, în weekend, la Spitalul din Mediaş, judeţul Sibiu, acesta fiind înjunghiat în urma unui conflict izbucnit între mai mulţi localnici, într-un club, apoi continuat în stradă. Agresorul fusese eliberat recent în baza recursului compesatoriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici