Lista instituţiilor din justiţie care au anunţat acţiuni de protest împotriva OUG Nr. 7/2019. Printre acestea: Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti şi Tribunalul Maramureş

Mai multe instituţii din justiţie au anunţat acţiuni de protest împotriva O.U.G. nr. 7/2019. Printre acestea se numără Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, Tribunalul Maramureş şi Judecătoria Iaşi.

1722 afișări
Imaginea articolului Lista instituţiilor din justiţie care au anunţat acţiuni de protest împotriva OUG Nr. 7/2019. Printre acestea: Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti şi Tribunalul Maramureş

Încă o instituţie ia măsuri împotriva OUG pe legile justiţiei: Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 îşi suspendă activitatea până pe 28 februarie

Încă un parchet protestează împotriva OUG pe legile justiţiei: Îşi suspendă activitatea până pe 28 februarie

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au decis, luni, în Adunarea Generală a Procurorilor, suspendarea activităţii până pe 28 februarie inclusiv, magistraţii urmând a prelua doar dosarele considerate urgente. 

"Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în Adunarea Generală a Procurorilor din data de 25.02.2019, au decis suspendarea activităţii pentru perioada 25-28.02.2019, inclusiv, procurorii urmând a-şi desfăşura activitatea doar în acele cauze în care se apreciază că există urgenţă. În cadrul adunării, s-a mai hotărât susţinerea punctului de vedere emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori referitor la modalitatea de adoptare a OUG nr 7/2019 şi delimitarea de punctul de vedere al Asociaţiei Procurorilor din România, emis la data de 25.02.2019 referitor la OUG 7/2019", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, remis MEDIAFAX.

Pe de altă parte, Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că vor purta o banderolă, în semn de protest faţă de modul în care Guvernul, în calitate de legiuitor delegat, a înţeles să modifice legile justiţiei.

Luni, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a O.U.G. nr. 7/2019, prin care au fost modificate legile justiţiei.

Tribunalul Maramureş şi Judecătoria Iaşi îşi suspendă activitatea o oră pe zi

Tribunalul Maramureş şi Judecătoria Iaşi au decis, luni, să îşi suspende activitatea, începând de marţi, timp de o oră pe zi, în semn de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei. Protestul la Tribunalul Maramureş durează patru zile, iar la Judecătoria Iaşi două săptămâni.

Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Maramureş a decis suspendarea şedinţelor de judecată programate, timp de o oră, începând de marţi până vineri, măsura vizând toate cauzele aflate pe rolul acestei instanţe.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Tribunalul Maramureş, şedinţa Adunării Generale a judecătorilor a fost convocată în scopul dezbaterii posibilităţii adoptării unor eventuale forme de protest ţinând cont de modificările legislative din justiţie.

„Cu unanimitate de voturi s-a decis ca măsuri de protest, pentru intervalul 26 februarie -1 martie, purtarea unei banderole albe în timpul exercitării activităţii judiciare, respectiv suspendarea şedinţelor de judecată programate, timp de o oră. Măsura suspendării se aplică între orele 10 -11 şi vizează toate cauzele aflate pe rolul acestei instanţe”, se arată în comunicat.

De asemenea, Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Maramureş îşi însuşeşte declaraţia de principii formulată de Forumul Judecătorilor din România, comunicată adunărilor generale ale instanţelor şi parchetelor din ţară, şi mandatează organizaţia să o reprezinte în discuţiile cu autorităţile.

„Adunarea generală solicită factorilor de decizie, respectiv Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei, luarea măsurilor necesare finanţării sistemului şi adoptarea politicilor vizând remedierea deficienţelor la nivelul resurselor umane”, se mai arată în comunicatul Tribunalului Maramureş.

Şi Adunarea Generală a Judecătorilor din Judecătoria Iaşi a stabilit, luni, suspendarea zilnică, începând de marţi, timp de două săptămâni, a activităţii judecătorilor, în intervalul orar 8.30 - 9.30.

„Judecătorii prezenţi, în majoritate, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la modificările intempestive aduse legilor justiţiei aduse prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi. Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Iaşi se solidarizează cu acţiunile de protest declanşate în ţară de colegii magistraţi şi în consecinţă au hotărât cu majoritate covârşitoare de voturi adoptarea următoarelor forme cumulative de protest, începând cu data de 26.02.2019, pentru o perioadă de două săptămâni: suspendarea zilnică a activităţii judecătorilor în intervalul orar 8.30-9.30 şi purtarea unei banderole albe pe parcursul şedinţelor de judecată”, se arată într-un comunicat transmis, luni, MEDIAFAX, de către Judecătoria Iaşi.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor anunţă, la rândul său, că luni a avut loc a doua Adunare Generală, fiind votată măsura purtării banderolei albe în intervalul 26 februarie - 1 martie, în semn de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna îşi suspendă activitatea cu publicul

Şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna îşi suspendă activitatea timp de cinci zile, începând de luni, ca formă de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna a hotărât, luni, cu majoritate de voturi, suspendarea activităţii cu publicul pe timp de 5 zile.

Potrivit reprezentantului instituţiei, prim procuror delegat Liliana Chiper, în cazul în care solicitările procurorilor nu sunt satisfăcute, aceştia îşi rezervă dreptul de a recurge la alte forme de protest, mai radicale.

Reprezentantul Parchetului arată, într-un comunicat de presă, că procurorii întruniţi în şedinţă şi-au însuşit şi susţin, în unanimitate, punctul de vedere emis de Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse legilor justiţiei pot conduce la un blocaj instituţional şi ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile specifice prevăzute de Constituţie şi legile organice.

„De asemenea, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna şi-a însuşit şi a adoptat cele 11 revendicări/declaraţii de principiu comunicate de Forumul Judecătorilor din România către adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, în scopul apărării independenţei justiţiei, a statului şi intereselor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, a asigurării garanţiilor necesare consolidării independenţei şi a imparţialităţii magistraţilor şi înţelege să mandateze această organizaţie pentru a reprezenta procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna în discuţiile cu autorităţile”, se mai arată în comunicat.

Conform acestuia, s-a decis suspendarea activităţii cu publicul pe timp de 5 zile la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna, începând de luni.

Activitatea mai multor parchete din oraşe precum Piteşti, Constanţa şi Timişoara a fost deja suspendată de luni, pentru câteva zile, în semn de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei, fără ca magistraţii că fie consultaţi.

Magistraţii din Capitală, dar şi din mai multe oraşe ale ţării au protestat, vineri, faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Duminică seară, în Capitală şi în majoritatea marilor oraşe din ţară, precum Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Arad, au avut loc proteste faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici