Video Papa Francisc, copleşit de primirea din inima Moldovei. A recitat din Eminescu la Iaşi şi le-a spus moldovenilor că se simte „acasă” printre ei. Momente emoţionante: A dat jos lanţul de delimitare şi a binecuvântat copiii bolnavi

Papa Francisc a fost în a doua zi a vizitei sale Apostolice. La 17.30, Suveranul Pontif a făcut o vizită la Catedrala romano-catolică, după care a mers în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le va adresa cel de-al şaselea discurs al vizitei. Înainte de Iaşi, Papa Francisc a fost la Şumuleu Ciuc, în judeţul Harghita, unde a oficiat o Liturghie, la care au asistat peste 85.000 de pelerini. Suveranul Pontif a spus că acest pelerinaj „aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă, participă la ele şi credincioşi de alte confesiuni, şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii, un apel de a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă”.

22916 afișări

Papa Francisc îşi încheie a doua zi a vizitei sale Apostolice la Iaşi, urmând să plece la Bucureşti. Duminică, în a treia zi, Suveranul Pontif beatifică şapte eroi martiri pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, apoi pleacă din România, de pe Aeroportul Internaţional Sibiu, unde va avea loc un ceremonial de plecare.

19.30 Papa Francisc a plecat din Iaşi, după ce a binecuvântat cei 150.000 de pelerini strânşi pe străzile din centrul Iaşului.

  • Papa Francisc a plecat de la Iaşi cu un avion care îl va duce la Bucureşti.
  • Suveranul Pontif i-a binecuvântat pe cei 150.000 de pelerini adunaţi la Iaşi. Le-a vorbit acestora despre credinţă şi le-a mărturisit că se simte ca acasă printre ei.
  • Anterior, la Catedrala Catolică din Iaşi, Papa Francisc a salutat cele peste 800 de persoane prezente în biserică. De asemenea, Suveranul Pontif a sărutat pe frunte şi a binecuvântat copiii bolnavi.
  • Papa Francisc a încheiat a doua zi a vizitei sale Apostolice în România, la Iaşi, şi a plecat la Bucureşti.
  • Duminică, în a treia zi, Suveranul Pontif beatifică şapte eroi martiri pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, apoi pleacă din România, de pe Aeroportul Internaţional Sibiu, unde va avea loc un ceremonial de plecare.

18.30 Papa Francisc i-a cucerit definitiv pe moldoveni: A recitat din Eminescu şi a salutat mulţimea în limba română, la Iaşi

Papa Francisc a salutat mulţimea în limba română, la Iaşi, de pe scena din faţa Palatului Culturii, unde a recitat şi versuri scrise de poetul Mihai Eminescu.

Papa Francisc şi-a început predica de pe scena din faţa Palatului Culturii din Iaşi salutând oamenii în limba română.

„Dragi fraţi şi surori, bună seara!”, a spus Papa Francisc.

În timpul discursului său, Suveranul Pontif a făcut apel la pace şi dragoste şi a recitat chiar versuri scrise de poetul Mihai Eminescu.

„Tinerii înfloresc când se simt iubiţi. Toţi înflorim când ne simţim iubiţi pentru că iubirea prinde rădăcini şi ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viaţa celorlalţi. Aşa cum ne spun acele frumoase cuvinte ale poetului vostru naţional care dorea dulcii sale Românii <fii săi trăiască numai în frăţie, ca a nopţii stele>”.

Papa Francisc: România e Grădina Maicii Domnului, o mamă care cultivă visurile fiilor

 Papa Francisc a spus, sâmbătă, la Iaşi, în faţa a peste 150.000 de oameni, că „România este Grădina Maicii Domnului”, aşa cum spusese acum 20 de ani şi Papa Ioan Paul al II-lea. „Este o mama care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele şi care aduce bucuria în case”, a spus Papa.

De pe scena din faţa Palatului Culturii din Iaşi, Papa Francisc le-a spus oamenilor că România este „Grădina Maicii Domnului”, lucru pe care l-a spus, în urmă cu 20 de ani şi Papa Ioan Paul al II-lea, în vizita sa în ţara noastră.

„România este Grădina Maicii Domnului şi în această întâlnire am putut să-mi dau seama de acest lucru, pentru că ea este o mama care cultivă visurile fiilor, care le păzeşte speranţele şi care aduce bucuria în case. Este o mama duioasă şi concretă, care are grijă de noi. Voi sunteţi comunitatea vie şi înfloritoare, plină de speranţă pe care o putem oferi mamei. Ei, mamei, să-I consacrăm viitorul tinerilor, viitorul familiilor şi al bisericii”, a spus Suveranul Pontif.

 

18.00 Suveranul Pontif, către cei 150.000 de pelerini adunaţi pe esplanada de la Palatul Culturii din Iaşi: Papa se simte acasă între voi

Papa Francisc le-a transmis, sâmbătă, un mesaj emoţionant celor peste 150.000 de oameni adunaţi la Iaşi, spunându-le că se simte ca acasă printre ei.

"Aici, lângă voi, se simte căldura de a fi în familie, înconjuraţi de cei mici şi cei mari, este uşor văzându-vă şi auzindu-vă, să te simţi acasă. Papa se simte acasă între voi. Vă mulţumesc pentru călduroasa primire şi pentru mărturiile pe care mi le-aţi dăruit. Monseniorul Petru, ca un bun şi un mându tată de familie, prezentându-vă, v-a îmbrăţisat pe toţi cu cuvintele sale şi ai confirmat-o şi tu, Eduard, când ne spuneai că această întâlnire nu vrea să fie doar pentru tineri, adulţi sau alţii, ci aţi dorit ca în acaestă seară să fie împreună cu noi părinţii şi bunicii noştri", a declarat Papa Francisc, ]n discursul său ţinut în faţa Palatului Culturii din Iaşi.

Suveranul Pontif a amintit că sâmbătă este 1 Iunie, Ziua Copilului, şi a îndemnat oamenii să se roage pentru cei mici.

"Astăzi, pe aceste meleaguri, este Ziua Copilului. Să-i salutăm cu aplauze puternice. Aş vrea ca primul pe care-l facem să fie acela de a ne ruga pentru ei, să-i cerem Precuratei să-i protejeze cu mantia Sa. Iisus i-a pus în mijlocul apostolilor săi şi noi vrem să-i aşezăm în mijlocul nostru şi să ne reafirmăm ca cei care l-au iubit pe Dumnezeu făgăduind dreptul la viitor. Mă bucur să ştiu că în această Piaţă se află chipul familiei lui Dumnezeu, care-i îmbrăţişează pe tineri, pe soţi, persoanele consacrate, pe bătrânii români din diferitele regiuni şi din diferitele tradiţii, precum şi pe cei veniţi din Moldova de dincolo de Prut, pe credincioşii ciangăi şi pe cei polonezi şi ruşi. Duhul Sfânt ne convoacă pe toţi şi ne ajută să descoperim frumuseţea de a sta împreună şi de a ne întâlni, fiecare cu limba sa şi cu propria tradiţie, dar fericiţi cu toţii de a ne întâlni ca fraţi, cu acea bucurie pe care o împărtăşeau Elisabeta şi Ioan, cu cei 11 fii ai lor, diferiţi, sosiţi din locuri diferite, dar care astăzi s-au reunit toţi aşa cum odată în fiecare duminică dimineaţă luau cu toţii drumul spre Biserică", a mai spus Papa Francisc.

Potrivit evaluarii din acest moment a Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019”, la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Iaşi participă 140.000-150.000 de pelerini.

 

17.44 Papa Francisc, întâmpinat la Palatul Culturii din Iaşi de patru copii orfani

Papa Francisc a fost întâmpinat, sâmbătă, la Palatul Culturii din Iaşi de patru copii orfani din Republica Moldova, îmbrăcaţi în costume tradiţionale.

 

17.40 Papa Francisc salută oamenii şi îi binecuvântează din papamobil

Papa Francisc salută mulţimea şi îi binecuvântează pe pelerinii strânşi pe străzile din centrul Iaşului. Oamenii strigă: Vivat Papa!

Papa Francisc a urcat în papamobil în faţa Catedralei Romano-catolice din Iaşi, imediat după ce a binecuvântat 800 de bătrâni şi bolnavi.

Maşina cu Suveranul Pontif a trecut printre oameni, pe străzile din centrul Iaşului, în drumul spre scena amplasată în faţa Palatului Culturii.

UPDATE 17. 39 Aproximativ 150.000 de pelerini s-au strâns sâmbătă la Iaşi pentru a-l vedea pe Papa Francisc

La evenimentele publice ale Sanctităţii Sale Papa Francisc de la Iaşi participă 140.000-150.000 de pelerini, anunţă Comitetul Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019.

Potrivit evaluarii din acest moment a Comitetului Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019”, la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Iaşi participă 140.000-150.000 de pelerini.

 

UPDATE 17.23 Momente emoţionante s-au desfăşurat în Catedrala Catolică din Iaşi, unde Papa Francisc salută cele peste 800 de persoane prezente în biserică.

De asemenea, Suveranul Pontif a sărutat pe frunte şi a binecuvântat copiii bolnavi.

Papa Francisc a dat jos lanţurile care delimitau zona în care stăteau bolnavii şi bătrânii şi, cu zâmbetul pe buze, a a dat mâna cu zeci de oameni.

După ce a dat mâna cu credincioşii, a urmat un moment de rugăciune al Suveranului Pontif.

„Vă mulţumesc tuturor celor care îi însoţiţi (pe cei bolnavi - n.r.), că sunteţi cu ei, şi vă mulţumesc vouă bolnavilor că duceţi înainte boala. Acuma, înainte de binecuvântare să ne rugăm împreună la Preasfânta Fecioară Maria”, a spus Suveranul Pontif.

După ce a rostit rugăciunea împreună cu credincioşii adunaţi în Catedrală, Papa a spus: „Vă rog frumos să vă rugaţi şi pentru mine”.

Papa Francisc este în a doua zi a vizitei sale Apostolice. După vizita la Catedrală, Papa Francisc merge la Palatul Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le va adresa cel de-al şaselea discurs al vizitei. La evenimentul de la Palatul Culturii va participa, de asemenea, şi premierul.

Înainte de Iaşi, Papa Francisc a fost la Şumuleu Ciuc, în judeţul Harghita, unde a oficiat o Liturghie, la care au asistat peste 85.000 de pelerini.

 

UPDATE 17.00 Numărul pelerinilor din Iaşi a crescut la 100.000


Potrivit evaluării Comitetului Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” la evenimentele publice ale Sanctităţii Sale de la Iaşi şi pe traseele de deplasare participă aproximativ 100.000 de pelerini.

Papa Francisc a ajuns la Iaşi, iar înainte de sosirea Suveranului Pontif, în Iaşi a avut loc o procesiune cu Icoana Maicii Domnului - Madona Neagră de la Cacica.

UPDATE 16.40 Mii de oameni sunt l-au salutat şi aplaudat pe Papa Francisc, sâmbătă, la prima vizită în capitala Moldovei, aceştia fiind prezenţi pe trotuare pe tot traseul de la Aeroport la Episcopia Catolică unde a ajuns Suveranul Pontif.

Pe traseul dintre Aeroportul din Iaşi şi episcopia Catolică au fost mii de oameni, pe trotuare, care l-au salutat pe Papa Francisc, la prima vizită în capitala Moldovei.

UPDATE 16.20 Papa Francisc a ajuns la Iaşi, întâmpinat de primarul oraşului şi de reprezentanţi catolici şi ortodocşi. Aeronava cu Suveranul Pontif a aterizat pe Aeroportul din Iaşi.Papa pleacă cu Loganul albastru, marca de maşina care l-a transportat pe întreg parcursul vizitei în România

Papa Francisc a ajuns la Iaşi, unde este aşteptat de peste 75.000 de oameni pe străzile din centrul oraşului. Înainte de sosirea Suveranului Pontif, în Iaşi a avut loc o procesiune cu Icoana Maicii Domnului - Madona Neagră de la Cacica.

Oamenii adunaţi în centrul oraşului au întruntat o ploaie torenţială cu grindină şi au fost nevoiţi să îşi folosească umbrelele sau pelerinele pentru a se proteja. Autorităţile au pregătit pentru credincioşi 30.000 de pelerine.

La Iaşi, Suveranul Pontif va vizita Catedrala romano-catolică, după care va merge în faţa Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii şi familiile, cărora le va adresa cel de-al şaselea discurs al vizitei.

Înainte de sosirea Papei, în Iaşi a avut loc o procesiune cu Icoana Maicii Domnului - Madona Neagră, de la Sanctuarul din Cacica. Icoana a fost purtată prin centrul oraşului până la scena din faţa Palatului Culturii.

Icoana Maicii Domnului - Madona Neagră este un basorelief de 86 x 60 cm, din lemn aurit şi argintat. Icoana o reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria ţinând în braţe pe Pruncul Isus care cu mâna stângă strânge la piept o carte, iar dreapta o are ridicată învăţând poporul.

Icoana Maicii Domnului de la Cacica este copia uneia dintre cele mai cunoscute icoane ale Fecioarei Maria din lumea catolică, fiind vorba despre „Madona Neagră" de la Czestochowa (Polonia).

Înainte de Iaşi, Papa Francisc a fost la Şumuleu Ciuc, în judeţul Harghita, unde a oficiat o Liturghie, la care au asistat peste 85.000 de pelerini. Suveranul Pontif a spus că acest pelerinaj „aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă, participă la ele şi credincioşi de alte confesiuni, şi este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii, un apel de a recupera mărturiile de credinţă devenită viaţă”.

Judeţul Iaşi este sub avertizare Cod portocaliu de ploi abundente, de sâmbătă, de la ora 10.00, până duminică, la ora 6.00. Meteorologii anunţă ploi torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, posibil, grindină de medii şi mari dimensiuni.

Şi hidrologii au emis avertizări pentru judeţul Iaşi. Astfel, de la ora 14.00 a intrat în vigoare o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pe râul Bârlad, în amonte de Bârlad, iar pe afluenţii Prutului şi în bazinul superior al râului Bârlad este Cod galben.


Ora 16.00 Zeci de oameni s-au strâns încă de sâmbătă la prânz în centrul Iaşiului în aşteptarea Papei Francisc. Pelerinii au de înfruntat o ploaie torenţială cu grindină, astfel că şi-au deschis umbrelele, şi-au luat pelerinele pe ei ori s-au refugiat sub copacii din zonă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici