Liviu Popa: MAI e pregătit pentru ultima evaluare pe Sistemul Informatic Schengen

Şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, afirmă că Ministerul Administraţiei şi Internelor a făcut eforturi mari pentru asigurarea dotării tehnice privind integrarea în Spaţiul Schengen şi este pregătit pentru ultima evaluare privind sistemul informatic, care va avea loc în luna decembrie.

53 afișări
Imaginea articolului Liviu Popa: MAI e pregătit pentru ultima evaluare pe Sistemul Informatic Schengen

Liviu Popa: MAI e pregătit pentru ultima evaluare pe Sistemul Informatic Schengen (Imagine: Silvana Armat/Mediafax Foto)

Şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a făcut aceste declaraţii vineri, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă.

"Partea tehnică privind integrarea în Spaţiul Schengen este evaluată de Comisia Europeană. Până acum au fost şase evaluări, toate au fost apreciate foarte bine de comisiile de evaluare. În luna decembrie va fi ultima evaluare pe Sistemul Informatic Schengen (SIS). Noi suntem pregătiţi şi din acest punct de vedere, s-au făcut eforturi foarte mari. Sunt convins că, din punct de vedere tehnic, ceea ce este partea ministerului va fi îndeplinită", a spus Popa.

Întrebat dacă crede că România va fi acceptată în Spaţiul Schengen, Liviu Popa a spus că în ceea ce priveşte ministerul s-au făcut toate eforturile pentru integrarea în acest spaţiu.

"Decizia nu ne aparţine, trebuie să respectăm această decizie. În ce ne priveşte, cred că toate eforturile care s-au făcut s-au făcut în scopul integrării în acest Spaţiu Schengen", a spus Popa.

Experţii comisiei de evaluare Schengen au fost în România, în perioada 15 - 17 noiembrie, când au vizitat Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Otopeni din Bucureşti şi Aeroportul "Traian Vuia" din Timişoara, în cadrul unei vizite de reevaluare.

Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din MAI, a spus marţi, 23 noiembrie, la Comisia de politică externă, că, în urma reevaluării experţilor statelor membre pe frontierele aeriene în România a fost întocmit deja un raport preliminar, care a fost înaintat şi autorităţilor române pentru observaţii.

Tutilescu a precizat că evaluarea este "foarte pozitivă", raportul final al experţilor urmând să fie aprobat în 8 decembrie în grupul de lucru SCH-EVAL.

Ultima vizită de evaluare va avea loc în perioada 6-10 decembrie, privind Sistemul Informatic Schengen (SIS) - SIRENE. Programul vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE vizează evaluarea din punct de vedere al îndeplinirii standardelor Schengen a structurilor MAI cu competenţe în domeniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici